Txtr Beagle 5: belépőnek is kevés

Csomagolás, külső

Ma a Magyar Telekom által forgalmazott alsó kategóriás e-book olvasóval, a Txtr Beagle 5-tel ismerkedünk meg. Az alapvető igények kielégítésére törekvő könyvolvasó azokat célozza meg, akik nem akarnak töltőkkel és kábelekkel bajlódni, viszont rendelkeznek okostelefonnal, vagy táblagéppel. Esetleg azokat, akik "digitálisan kevésbé képzettek”, de van, aki feltöltse számukra az olvasnivalót a készülékre.

A Beagle egy apró, lapos dobozban érkezett, melyben az 5 colos kijelzővel szerelt gép és két darab hozzá tartozó AAA elem lapult. Még külön használati utasítás sem érkezett, ez a doboz hátulján kapott helyet. A Beagle a maga 140 x 105 x 4,8 mm-es méreteivel a legkisebb e-inkes olvasók között szerepel, 117 grammos tömegével (elemek nélkül) a legkönnyebb címre is pályázik. Persze ezek az adatok csak részben igazak, a készülék ugyanis nem akkumulátorral, hanem két darab AAA elemmel működik, így az alján egy henger formájú dudor húzódik, a legszélesebb pontján 14 mm-re növelve a könyvolvasó vastagságát. Ez a gyakorlatban inkább előny, mint hátrány, kellemes fogást biztosít az eszköznek. Még jobb lenne, ha a kép elforgatható lenne, így a henger függőleges pozícióban megmarkolható lenne, erre azonban egy szokatlan szoftveres megoldás miatt nincs lehetőség, de erről később.

Kompakt méret, egyszerű kezelés - csak könyvet ne kelljen rá tölteni
Kompakt méret, egyszerű kezelés - csak könyvet ne kelljen rá tölteni

A készüléken semmilyen csatlakozó nincs, gombból is mindössze négyet találunk. A hátlapon található a be- és kikapcsoló gomb, az elején pedig, a kijelző alatt még három, ebből kettő lapozáshoz, illetve a könyvekbe be- és a listához visszatérő „menügombot” találjuk.

A gomboktól jobbra helyezkedik el egy LED, mely pirosan világít merülő elemek esetén, kéken villog, ha aktív a Bluetooth. Olvasnivaló feltöltésekor a kék LED folyamatosan világít. Mivel fizikai csatlakozóval nem látták el a gépet, ez az egyetlen mód, hogy kommunikáljunk vele, pontosabban könyveket töltsünk rá.

Két színben kapható itthon: türkizkék és barna
Két színben kapható itthon: türkizkék és barna

Az összeszerelés minősége rendben van, a hátlap szépen és pontosan illeszkedik, oldalanként két fül is kapaszkodik a gépbe. Recsegést-ropogást egyedül az elemfedél körüli erőteljes nyomkodással tudtunk kicsikarni belőle, de ez messze túlmutat az átlagos felhasználási módon. A hátlapot nyomkodva a kijelzőt sem sikerült elszíneződésre bírni, az olvasót jól összerakták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Most még kis probléma: a könyvtorrent

    A digitális könyvek megszerzésére koránt sincs akkora igény – egyelőre –, mint a menő filmekére. Ám itt is jelentős mértékben tapasztalható a torrentezés mint beszerzési forrás.

  • Stabilan nő az e-könyv-olvasók piaca

    Tavaly Európában közel 40 százalékkal nőtt az e-könyv-olvasók piaca, az idei trendek középpontjában a felhőalapú szolgáltatások és a felhasználói élményt növelő alkalmazások fejlesztései állnak.

Előzmények