Senkinek sem kell már Nook

Ha bármi vígasztalhatja a Barnes & Noble vezetőségét a Nook üzletággal kapcsolatban, az az, hogy bár 58 százalékkal kevesebb készüléket (és kiegészítőt) sikerült értékesíteniük a 2012-es évhez képest, a bevételeik "mindössze" 50,4 százalékkal visszafogottabbak a korábbiaknál.

Hirdetés

Egy ilyen brutális visszaesés után az ember elgondolkodik, hogyan tovább. A Barnes & Noble úgy döntött, egyelőre nem adja fel, április környékén bejelentik legújabb színeskijelzős eszközüket, és reménykednek a legjobbakban.

Az előjelek nem túl jók, a cég Nook üzletága haldoklik. Az utolsó évben mindössze 157 millió dolláros bevételt sikerült összelapátolni, ebből 100 milliót készülék- és alkatrészértékesítéssel. Még a digitális tartalomvásárlás is csökkent, 26,5 százalékkal 57 millió dollárra. Tette ezt annak ellenére, hogy nyilván több Nook van ma a vásárlók kezében, mint egy évvel korábban volt.

A Nook vesztesége 62 millió dollár, ami bár javulásnak tűnik az egy évvel korábbi, 129 millióhoz képest, de ehhez hozzájárult az utolsó negyedéves, 52 millió dolláros megszorítás, mely a reklámköltségek jelentős kurtítását és egyéb célzott költségcsökkentési lépéseket tartalmazott.

A Kindle Fire, a Nexus 7, vagy a számtalan olcsó androidos táblagép mellett valami igazán merészet kellene húzni ahhoz, hogy a számok a jó irányba induljanak.

Azóta történt

  • Most még kis probléma: a könyvtorrent

    A digitális könyvek megszerzésére koránt sincs akkora igény – egyelőre –, mint a menő filmekére. Ám itt is jelentős mértékben tapasztalható a torrentezés mint beszerzési forrás.

Előzmények