Megújult a Twitter

Megújult a Twitter, de mi is az tulajdonképpen?

2006. július 15-én indult el a Twitter, melyet sokszor a Facebook társaként, egy social networking oldalként emlegetünk. Pedig a Twitter valami egészen más, egy egyedi megközelítés, ahol bár a közösség nagy hangsúlyt kap, a történet inkább a mikroblogolásról szól. Az oldal a múlt héten teljesen új megjelenést kapott: hasonló kaliberű változásra legutóbb 2010. szeptember 14-én volt példa, akkor a fejlesztők még a logót is lecserélték. Most ilyesmi nem történt, sok más viszont igen, ezekről beszélgettünk Bakk Péterrel, hazánk egyik ismert közösségi médiás szakértőjével, aki sok olyan dologra rámutatott, melyeket csak egy vérbeli twitteres tud.

A Twitteren minden embernek van egy oldala, melyet mások alapértelmezésben akkor is olvashatnak, ha nem regisztrált felhasználók, persze olyan oldalt is lehet csinálni, melyet csak azok láthatnak, akiket mi is olvasunk, követünk. Az oldalaknak a címe twitter.com/felhasznalonev, Péter esetében például twitter.com/bakkpeter. A felület felosztása egyszerű: egy kép és a csatorna rövid leírása után a 140 karakteres bejegyzések, azaz tweetek sorakoznak egymás alatt. A karakterlimit az SMS-ből jött (mely ugye 160 karakter hosszú), itt 140 jut a szövegnek és 20 a telefonszámnak, de aki kemény felhasználó, az csak 120-at használ, mert 20-at meghagy az úgynevezett RT-nek, azaz retweetnek.

Lehetőség van ugyanis arra, hogy a saját falunkra is kirakjuk mások tweetjeit, de ilyenkor a rendszer nem írja ki, hogy kitől vettük át a tweetet, viszont az otthagyott 20 karakterben meg lehet jeleníteni az eredeti szerzőt. Van egyébként olyan RT is, ahol csak simán megosztjuk mások tweetjeit, de ezt sokan azért nem használják, mert ha valaki ezt az RT-t ismét megosztja, akkor az első megosztó már nem fog megjelenni. Érdekes egyébként megjegyezni, hogy a Facebookon egy bejegyzés most legfeljebb 60 000 karakteres lehet, a Google+-on pedig elvileg korlátlan, gyakorlatilag 100 000 karakteres. A Twitter 120 + 20 + 20 karaktere ehhez képest elég szerénynek mondható, amiből tisztán látszik, hogy egészen más kommunikációra lett kitalálva, mint az említett oldalak.

Új Twitter

A Twitter egy furcsa világ, kollégáink közül is viszonylag kevesen használják a magánéletben, munka közben ugyanakkor megkerülhetetlen. A velős bejegyzések ugyanis sokszor nagyon is információdúsak, többen azt mondták, hogy jelenleg sok szakember (például újságíró) innen tud a leggyorsabban információkat és impulzusukat kapni. Valószínűleg ez is szerepet játszik abban, hogy az Alexa adatai szerint a Twitter jelenleg a világ kilencedik leglátogatottabb oldala – első helyen a Google, másodikon a Facebook, harmadikon pedig a YouTube áll.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények