Total Commander 6.50

Bővülés a plugin-fronton

A legfontosabb újdonság egy új beépülőtípus, a .wdx kiterjesztéssel ellátott tartalom-beépülők megjelenése. E cikk írásakor már tucatnyi ilyen .wdx plugin tölthető le az internetről. A tartalom-beépülők feladata, hogy újabb fájltulajdonságokat jelenítsenek meg és keressenek. Ezeket többek között a csoportos átnevezésnél használjuk.

A beépülő és nyelvi modulok telepítése jelentősen egyszerűsödött, és némi kézimunkával a korábban összeállított plugin-csomagok is elláthatók olyan pluginst.inf segédfájlokkal, amelyek hatására – természetesen csak ha megfelelően vannak kitöltve – a plugint tartalmazó, rendszerint .ZIP, .RAR vagy .ARJ kiterjesztésű archívumfájl megnyitásakor a Total Commander egyből telepíteni is próbálja – természetesen ehhez a felhasználó jóváhagyását kérve – a csomagban lévő beépülőt. A telepítés nem csupán az érintett wcx, wdx, wfx vagy wlx fájl bemásolását jelenti, hanem az archívumfájl összes fájljának bemásolását, a tárolt könyvtárszerkezettel együtt, annak megfelelően.

További könnyebbség a pluginok kezelésében, hogy a 6.50-es programkiadás egy új beállítópanelt is kapott az összes beépülőtípus konfigurálásához.

A már említett pluginst.inf segédfájl szerkezetét úgy tervezték meg, hogy lehetőséget adjon strukturált telepítésre, sőt még a többnyelvű telepítést is segíti. Mint az alábbi ábrán is látható, a fájl struktúrája kötött. Az első sor a szekciónév ([pligininstall]), a második sor a beépülő program rövid leírását tartalmazza egy bevezető „description=” kulcsszó után.

Ha valaki fordításokat is készít a pluginokhoz, akkor több fordítást is elhelyezhet a pluginst.inf fájlban. Ehhez csupán a description kulcsszót kell kiegészíteni az adott nyelv háromkarakteres kódjával. A type= sor határozza meg a plugin típusát, a file= sorban adható meg, hogy melyik fájlt kell beregisztrálnia a programnak a Wincmd.ini fájlban. A defaultdir= kezdetű sorban pedig megadható, hogy mi legyen a felajánlott telepítési könyvtár.

Az így automatizált telepítéskor kétféle módszert használhatunk: Az első szerint a pluginkönyvtáron belül kerülnek a telepített beépülők saját alkönyvtáraikba, vagy az adott típusú pluginkönyvtárban települhetnek saját könyvtáraikba.

Ha már létezik egy plugin, amelynek neve ugyanaz, mint a telepíteni kívánt beépülőé, a Total Commander az automatikus telepítéskor annak könyvtárát kínálja fel a telepítéshez. Mivel az automatikus telepítés nem feltétlenül előnyös minden esetben, az új funkció kikapcsolható, ha a wincmd.ini fájlban elhelyezünk egy AutoInstallPlugins=0 sort.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt