Total Commander 6.50

A parancsnok új ruhája

A népszerű fájlmenedzser legújabb kiadása január 18-án jelent meg a fejlesztő honlapján, és másnap már a magyar nyelvű súgófájlt is letölthetővé tette a magyar képviselet a még mindig másfél MB alatti telepítőcsomaghoz. A Total Commander sohasem funkciószegénységéről volt híres, a 6.50-es kiadás pedig még elődein is túltesz. A regisztrált felhasználók mindenképp frissítsenek, és a programmal még csak most ismerkedők is jobban járnak, ha a legfrissebb kiadással kezdik.

Kinézetre alig változott a Total Commander– legalábbis mindaddig, amíg az alapbeállításokkal telepítjük és használjuk. Az újdonságok nem (elsősorban) a külsőségekben jelentkeznek, bár sok olyan újítással is találkozhatunk, amelyek a program megjelenését esztétikusabbá, információgazdagabbá tették.

Az egyik igen tetszetős – és hasznos – bővülés a képfájlok kezelésében jelentkezik. A gyorsnézet üzemmódban – az IrfanView segítségével – ugyan korábban is megnézhettük képeinket, de amikor nagyobb számú képfájl között kell választanunk, ez édeskevés. Az új kiadásban már erre is gondoltak, és a Ctrl-Shift-F1 kombinációval vagy a Nézet (Show) menün Miniatűrök(Thumbnail view) üzemmódba kapcsolva a mellékelt látványban lehet részünk.

Ez a nézet a képekhez és néhány más fájltípushoz miniatűr előképeket jelenít meg. Az üzemmód működésének vezérléséhez egy sor új bejegyzés is született a wincmd.ini fájl [Configuration] szekciójában. A részletekről a súgófájlban, a Total Commander könyvtárába telepített HISTORY.TXT fájlban és természetesen a fejlesztő és forgalmazó weboldalain olvashatunk.

Az egyik ilyen bővülés a ThumbnailMemoryLimit= kezdetű sor, amely a panelenként cache-elt miniatűrök számát határozza meg. Ennek alapértéke Windows 9x rendszereken 200, NT/2000/XP esetén pedig 500. Ha memóriaszűkében vagyunk, a legkisebb itt adható érték 100. A miniatűrök betöltését szabályozza a Preloadthumbnails= kezdetű sor, melyhez 0, 1, 2 vagy 3 érték társulhat.

Egy miniatűr-adatbázist is vezethet a program, amelyről szintén a Wincmd.ini fájl rendelkezik a [Configuration] szekcióban. A ThumbnailPrealloc= kezdetű sor segítségével határozható meg, hogy az adatbázis számára mekkora területet foglaljunk le a merevlemezen. Ez a fragmentáció elkerülését szolgálja, és az alapérték 100 000.

A program kinézetét jelenősen módosíthatja, hogy egyedi nézeteket alakíthatunk ki és kedvenc beállításaikkal együtt elmenthetjük. Az új Commanderben kilenc különböző, egyedileg, a felhasználó által definiált oszlopokból álló nézetet lehet létrehozni,. Az egyedi nézetek a Beállítás menün keresztül alakíthatók ki.

A 6-os verzió nagy újdonsága volt a mappafülek megjelenítése és használata. A 6.50-es verziótól kezdve a Total Commander a program bezárása után is „emlékszik” az egyes mappafülek megjelenítési módjára (miniatűr nézet, gyorsfeljegyzések, egyedi nézetek stb.), sőt egy olyan parancssori kapcsolót is kapott, amellyel megadható, melyik fülön legyen programinduláskor a fókusz.

Ha egy sokszintű könyvtár legvégén vagyunk, és az aktuális könyvtárat mutató panelen mappafülekkel dolgozunk, akkor a korábbinál sokkal egyszerűbben mozoghatunk az egyes könyvtárszintek között. Ehhez a mappafül útvonalsorán kell a Shift gomb lenyomva tartása közben egérrel rákattintani arra a könyvtárszintre, elemre, amelyre át akarunk váltani, és a program már oda is visz. Mappafülek nélküli üzemmódban azonban ez a szolgáltatás nem működik.

A Total Commander gyakran használt szolgáltatásai közé tartozik, hogy beépített nézőkéje mellett, vagy inkább helyett a telepített pluginok és multimédiás kiegészítések segítségével jeleníti meg a kijelölt fájlokat. Előfordulhat azonban, hogy arra van szükségünk, hogy semmilyen beépülő vagy egyéb (multimédiás) kiegészítés ne zavarja meg a kiválasztott fájl tartalmának megjelenítését. Az ilyen esetek kezelésére látták el a programot azzal a lehetőséggel, hogy az Alt+Shift+F3 kombináció használatával a nézőke úgy indítható, hogy nem veszi igénybe sem a beépülőket, sem a multimédiás kiegészítéseket, és saját Lister programját veszi csak igénybe a megjelenítéshez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt