Forever 2015 – a 8 bites őrület

Mi az a demoscene? És a party? És a compo?

Bizony (post)computer korban élünk, azaz civilizációnk már nem hogy a számítógépek, de a mobil okos eszközök nélkül is egyre kevésbé lenne fenntartható a megszokott színvonalon. Ez igaz a művészetekre is, azaz nemigen találunk zeneszerzőt, írót és főleg rendezőt, aki számára az alkotás valamely fázisában ne lenne nélkülözhetetlen valamilyen számítógépes technológián alapuló munkaeszköz. Sőt, olyannyira előrejutottunk ezen a téren, hogy a digitális művészeti termékek teljesen valósághűen szólnak, mutatnak, a hangszínek tökéletesek, a filmes trükkök zavarba ejtően jók. A demoscene egy olyan nemzetközi szubkultúra, mely művészetében, alkotótevékenységében kiemelt szerepet szám a számítástechnikának, szinte kizárólag számítógépeket használva fel a művek elkészítéséhez. Az itt felsorolt műfajokat olvasztják magukba az igen nagy munkaigényű demók, melyeket rendszerint specialistákból álló csapatok állítanak össze. Az ily módon született zenék, grafikák, animációk, programok és demók készítői a verseny, azaz a compo (ejtsd: kompó) alkalmával méretkeznek meg, rendszerint évente megrendezett partykon. A partyk lehetnek univerzálisak, vagy szakosodottak egy-egy géptípusra, műfajra.

A szlovákiai Horná Súčán (Felsőszúcs) már 16. alkalommal rendezték meg idén a kizárólag 8 bites gépekkel előállított digitális alkotásokat felvonultató Forever PARTY-t. A rendezvény egyáltalán nem minden partyk etalonja, hanem egy sok szempontból szimpatikus, alulról induló, kreatív kezdeményezés, melyről idillikus sajátosságai és az ide látogatók programozói, művészeti teljesítménye miatt is érdemes beszámolni. Ezért aztán bemutatjuk történetét a szervezők előadásában, és azt is, hogy szerintünk miért is több szempontból felejthetetlen időutazás egy ilyen rendezvény.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.