Ahol a 8-bit a menő

Hirdetés

5. Retro video- és kvarcjáték kiállítás

Harminc felett jársz, és szereted a videojátékokat? Ha konzolokon gyűrted fiatalkorod játékait, biztosan ismerősen csengenek az olyan nevek, mint a Sega Mega Drive, NES, SNES, CD32, Saturn. Ha az előbbiek kimaradtak az életedből, és számítógépen próbáltál valami nagyot alkotni, miközben azért egy-egy játék is becsúszott szabad óráidban, Spectrummal, C64-gyel, valamelyik Amigával, esetleg egy korai IBM PC klónnal kezdhetted számítástechnikai pályafutásodat.

Régi számítógépek és játékkonzolok minden mennyiségben
Régi számítógépek és játékkonzolok minden mennyiségben.

De hallottál-e már a Vectrexről, a Tronica SM-11 Space Missionről, a DK-52 Donkey Kongról, a Gakken Pooyanról, vagy a Sega Katanáról? Ha nem, nincs miért szégyenkezned, mert Magyarországon ezek a legtöbbünk számára ismeretlenül csengenek. Vannak viszont olyanok, akiknek az ilyen nevek említésésre egyből megindul a nyálelválasztása, és máris azon gondolkodnak, hogy juthatnának hozzá egy-egy szebb állapotú, ne adj' isten kifogástalan darabhoz (még az sem baj, ha már van belőle otthon 2-3 darab).

Egy ilyen embernek köszönhetjük a budapesti Csokonai Művelődési Központban immár ötödik alkalommal megrendezett Retro video- és kvarcjáték kiállítást is, ahol a ma népszerű informatikai és/vagy videojáték kiállításokkal ellentétben nem a hová, hanem a honnan számít. Szakács Gábort 2005-ben kapta el a gépszíj, azóta rendületlenül gyűjti azokat a régi konzolokat, kvarcjátékokat és számítógépeket, amik jobb esetben a padláson vagy a bolhapiacon, rosszabb esetben a kukában végeznék. Mára az ország egyik legnagyobb és legváltozatosabb gyűjteményével rendelkezik, és időt, energiát nem kímélve próbál minél több embernek lehetőséget adni arra, hogy ezeket a sokszor méltatlanul elfeledett gépeket megnézhesse, sőt ki is próbálja.

Mi kint voltunk, nézelődtünk, tapiztunk, nyomkodtunk, játszottunk és egy sztrapacska mellett jót beszélgettünk Gáborral. Rövid időutazásunk helyszíni riportja következik.

Nem esett messze az alma a fájától. A képen Réka, a főszervező lánya magyaráz lelkesen a "tudatlan" felnőtteknek. Fotó: Vargosz.
Nem esett messze az alma a fájától. A képen Réka, a főszervező lánya magyaráz lelkesen a "tudatlan" felnőtteknek.
Fotó: Vargosz

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hamarosan nyit a szegedi retro számítógép-kiállítás

    Idén negyedik alkalommal várják két napig azokat, akik az elmúlt évtizedek informatikai eszközeinek rajongói.

  • Az EA kihátrált a Wii U mögül

    A Nintendo konzolja eddig messze a japán cég várakozásai alatt teljesít, és az eddig is játékhiánnyal küzdő, fél évnél alig idősebb platform most a világ egyik legnagyobb kiadójának támogatását is elveszítheti.

  • Fahrenheit 451 – III

    Az 1984-ben megjelent Etűdök személyi számítógépekre c. könyv a BASIC segítségével mutatja meg a kezdőknek a programozás szépségeit és lehetőségeit.

Előzmények