Az informatika töréstesztje

Nem csak Microsoft

Fóti Marcell
Fóti Marcell

A NetAcademia Oktatóközpont a maga területén Magyarország egyik legizgalmasabb informatikai felnőttoktatási intézménye: folyamatos újítások révén, széles skálán – mint az oktatás, a nemzetközi vizsgáztatás, az informatikai szaktanácsadás és a felső vezetők informatikai coaching-ja – mozognak az informatikaitréning-piac speciális mérnökképző terepén már 1999 óta. Az egyedi, testre szabott informatikai kurzusokon a kis-, közép-, és nagyvállalati szektorban használatos számítógépes rendszerek költséghatékony, megbízható tervezésével, bevezetésével, üzemeltetésével és fejlesztésével ismertetik meg a mintegy 1500 rendszermérnök hallgatót az évente indított több mint 200 tanfolyamon. Fóti Marcell ügyvezetővel beszélgettünk.

Van egy kis magyar cég, s egyszer csak találkozik egy multival… Ez a siker titka?

Van egy multi az informatikai piacon, aki meghatározó mind az operációs rendszerek, mind az irodai alkalmazások terén, így természetesen megkerülhetetlen az oktatási piacon is. Aki ezzel a multival nem találkozik, az valahol másutt, egy velünk párhuzamos világban él. Tehát a találkozás elkerülhetetlen. Azt kell mondjam, a siker titka azonban nem ebben, hanem a saját munkánkban rejlik. Remek csapat állt össze az elmúlt pár évben a NetAcademiánál, és ha az elmúlt időszak szakmai elismeréseire, az MVP díjazottjainkra gondol, igen, ez a Microsofttól származó elismerés. Igyekszünk minél több területen szakmai elismeréseket szerezni, de a többi multinak ehhez hasonló kezdeményezése nincs.

Ezen a piacon tekintélyes felsőoktatási intézményekkel kell versenyezni. Miben más a NetAcademia szolgáltatása egy egyetemi szervezésű tanfolyamhoz képest? Mennyire lehet nemzetközi szintű vizsgákhoz hozzájutni idehaza? Várhatóak-e külföldi megrendelések is?

A felsőoktatási intézmények valójában nem versenytársaink, a képzéseink egymásra épülnek. Mi elsődlegesen mérnöktovábbképző intézményként pozicionáljuk magunkat. Az egyetemi képzés célja a maga öt évével nem lehet más, mint egy szemléletformáló képzés, hogy a frissen végzettek könnyedén vegyék az életben előttük álló akadályt, nevezetesen hogy a tanulás sosem ér véget. Az egyetemi képzés öt éve alatt hegyek épülnek az informatikában, és világok tűnnek el. Ami stabilan fennmarad és értékálló, azt kell oktatni a felsőoktatásban: processzorarchitektúrát, objektumorientált programozást, hálózati ismereteket, kriptográfiát stb. Ezeknek a gyakorlatba való átültetése, valamint a változások követése már a mi feladatunk. Egy vállalatnak már nem „objektumorientált programozóra” van szüksége, hanem konkrétan mondjuk Java- vagy C#-fejlesztőre. Kriptográfia? Hát az manapság egyértelműen Rijndael (AES) és RSA. De holnaptól az RSA egyenrangú vetélytársa lesz az ECC. A ma ismert protokollt felváltja egy másik, ma még nem is létező technológia. Nekünk ezekre kell koncentrálni.

Mennyire lehet nemzetközi vizsgákhoz jutni? Ha nemzetközi vizsgák alatt a gyártók (Microsoft, HP, Cisco stb.) saját minősítését értjük, akkor teljesen. Csak be kell sétálni a legközelebbi vizsgaközpontba (mondjuk hozzánk :)), és jelentkezni a vizsgákra. Ezek azok a képesítések, amelyekkel álláshirdetésekben is egyre gyakrabban találkozunk. Ha nemzetközi egyetemi diplomára gondolunk, arra az informatika esetében még nincs magyar példa, de ami késik, nem múlik!

Várhatóak-e külföldi megrendelések is? Vannak külföldi megrendeléseink. Az EC-Councillal kialakult oktatási együttműködés még sok lehetőséget tartogat, amivel élni is fogunk. Eddigi együttműködésünk során az EC-Councilnak volt alkalma meggyőződni arról, hogy nálunk milyen magas szintű oktatás folyik, ami Nyugat-Európában is megállja a helyét. Jelenleg tárgyalunk, hogy milyen egyéb témakörben tudunk oktatással és szaktanácsadással rendelkezésre állni, illetve nemzetközi hallgatókat fogadni itt Budapesten.

A Linux is felkerült az Oktatóközpont étlapjára. Programjukban látszólag jól megférnek egymás mellett a zárt és nyílt rendszerek. Logikusnak látszik ez a döntés, mert a nyílt forrású megoldásokat az Unió bizonyos területeken – elsősorban a közigazgatásban – egyre inkább preferálja. A hazai intézmények részéről van már igény a Linux oktatására?

Igen, egyre több vállalati megrendelést kapunk. A Linux oktatása azonban más megközelítést igényel, mint a többi terület. Dolgozunk azon, hogy hogyan lehetne a Linux-felhasználók és -üzemeltetők számára a legjobb képzést összeállítani. Ennek keretében hamarosan – Magyarországon elsőként - hivatalos Linux Professional Institute oktatóközponttá válunk, illetve itt is a külföld felé történő nyitás mellett döntöttünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények