Annyi a BCLK tuningnak, megbízhatatlan a Seagate, fizet az Apple

Kötelező előadások, perek, rekorderek

A hétvégén arra kértük olvasóinkat, tippeljék meg, szerintük melyik zenés videót nézték meg egymilliárdszor három hónap alatt. Az internetes zenehallgatás újra előtérbe hozta a videoklipeket, bár sokan a vizuális élményre nem, csak az akusztikusra tartanak igényt. Érdekes statisztikákat villantottunk fel, a fórumban pedig a minőségi zene fogalma is előkerült. Most már elárulhatjuk, Adele Hello című száma ért el lehetetlen számú kattintást.

Apropó, az amerikai elnök (akit már nem választhatnak újra) négymilliárd dollárt ígért az USA informatikaoktatásának reformjára. A kongresszus jóváhagyása is kell a költségvetés elfogadásához, de ha az oktatási minisztérium valóban elkülöníti az összeget, minőségi ugrást jelenthet az amerikai gyerekek jövőjét tekintve: jelenleg négyből egy iskolában tanulhatnak egyáltalán kódolni a nebulók, a tervezet szerint azonban az oktatók és a szerényebb körülmények között működő iskolák egyaránt profitálnak majd a fejlesztésekből, így fel lehet majd tölteni a néhány éven belül egymillióval gyarapodó, informatikával kapcsolatos új állást jól képzett, hazai tanulókkal.

Hazánk is változások előtt áll: az ELTE programtervező informatikus alapszakán már február elsejétől kötelezővé tették volna az előadások látogatását. Mivel azonban ez az egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatával, illetve a Hallgatói Követelményrendszerrel is szembemegy, várhatóan a következő tanévtől vezetik csak be. A dékán azt mondja, a hallgatóbarát intézkedéscsomag részeként teszik kötelezővé az eddig szabadon látogatható előadások megtekintését, hiszen a frissen jött szabadsággal és a felsőoktatás magas kritériumaival meggyűlt a baja a diákoknak.

A Material Design lassacskán a Chrome OS-t is eléri, letisztult és anyagszerű megjelenésével a Google a mobil eszközökön bemutatott képi világot követi. Hogy az asztali környezetben megismert böngészőt mikor éri utol a dizájnváltás, egyelőre nem tudni, a Google operációs rendszerét futtató laptopok azonban hamarosan megkapják a megújult látványvilágot.

A keresőóriás egyébként annyira nagyra nőtt, hogy a cég vezérei feldarabolták kisebb csoportokra. Az új név, amit meg kell tanulnunk, az Alphabet, ami a héten kiadta negyedéves jelentését. A meglepően jó eredmények hírére (három éve nem tapasztalható bővülést jelentettek be) az árfolyam kilőtt, piaci kapitalizációban pedig megelőzte az Apple-t.

Szabadalmi pert vesztett az Apple: 625,6 millió dollárt kell fizetniük egy "szabadalmi trollnak", emiatt a rendszer reformját sürgették. Alig egy nappal később jött a másik hír egy másik perről, ahol a Samsung menne a legfelsőbb bíróság elé, ám az Apple szerint (ebben az esetben) nincs szükség az archaikus szabadalmi rendszer felülvizsgálatára.

Az Index.hu Zrt. öt évvel ezelőtt fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, miután itthon hatalmas vitát váltott ki, hogy az online lapok felelősek az ezeken megjelent hozzászólásokért is. A strasbourgi bíróság a héten kimondta, a korábbi döntések alapjogsértők voltak, mivel utólag törlésre kerültek az inkriminált kommentek.

Újra használatba vették a Mac-et
Újra használatba vették a Mac-et – erről is írtunk a héten [+]

A Microsoft felvásárolta a SwiftKey-t, az egyik legnépszerűbb gépelési alternatívát, ami Androidon és iOS-en is az elsők között van a letöltési számok alapján. Bár a cég épp pár napja jelentette be, hogy saját (Word Flow) megoldását megjelenteti a droidos és almás boltban is, 250 millió dollárt adtak a szolgáltatásért. Állítólag minden platformon ingyenes marad, és a tervek szerint jön majd Windowst futtató mobilokra is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!