Több mint 400 kórházat rohantak le kiberbűnözők

Kibertámadás érte az Egyesült Államok több mint négyszáz kórházának számítógépes rendszerét.

Az NBC televízió információi szerint ez lehet az Egyesült Államok történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen.

A Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató intézményei elleni támadások a hétvégén zajlottak (az alkalmazottak beszámolói szerint szombaton és vasárnap észlelték a támadásokat), és mostanra világossá vált, hogy zsarolóvírusokkal bénították meg az informatikai rendszereket. Az orvosok és az ápolók csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat megírni, többször is előfordult, hogy egyes részlegek munkaképtelenné váltak, így más, nem az UHS által fenntartott intézményekbe irányították a pácienseket. Szintén helyi beszámolók szólnak arról, hogy egy rövid ideig tartó leállás után jelentek meg a zsaroló üzenetek, ekkor lezárták a rendszereket, és az informatikai csapatok elkezdték a helyreállítást.

A több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztató szolgáltatónak klinikái, kórházai és kisebb rendelőintézetei vannak Massachusettstől Nevadáig és Új-Mexikótól Texason át Észak-Karolináig szerte az Egyesült Államokban.

Az UHS nem kívánta kommentálni az NBC-nek a történteket, csupán közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek.

A számítógépes bűnözők gyakran telepítenek zsarolóvírusokat, bár egészségügyi intézményeket eddig ritkán támadtak meg – igaz nemrég Németországban történt egy ilyen eset, melyről az IT café is beszámolt.

Azóta történt

Előzmények