Visszajár a T-Mobile-nak a 2,4 milliárd

Eddig a közel 850 érintett önkormányzatból tíz utalta vissza annak az összesen 2,4 milliárd forintos összegnek a rá eső részét, amelyet a T-Mobile – a Fővárosi Bíróság döntése szerint – tévesen utalt át a helyi önkormányzatoknak iparűzési adó címén. Az összegnek eddig mintegy 20 százaléka került vissza a mobilszolgáltatóhoz, és a többi önkormányzati testülettel is tárgyalni kívánnak a visszaadásáról - írja a Világgazdaság.

A korábbi jogértelmezési vitára a Fővárosi Bíróság közelmúltban hozott ítéletet tett pontot, amely szerint a T-Mobile iparűzésiadó-fizetési gyakorlata helytelen volt. A mobiltársaság a fővárosnak az elvonás 75, a megyei jogú városoknak – ahol ügyfélszolgálati irodát üzemeltet a cég – 15 százalékát fizette, azok a települések, ahol bázisállomás van, a fennmaradó 10 százalékon osztoztak. A bírósági döntés szerint ez utóbbi összeg is Budapestet illette volna meg, így a Fővárosi Önkormányzat már be is hajtotta a 2,4 milliárd forintot 600 millió forintos büntetőkamattal. A T-Mobile ezt az összeget kéri most vissza az érintett önkormányzatoktól.

Mint azt Sugár András vezérigazgató elmondta, cége szerinte helyesen járt el, amikor a bázisállomások karbantartására, így a helyi infrastruktúra terhelésére hivatkozva a 850 önkormányzatnak is fizetett iparűzési adót. A cégvezető elképzelhetőnek tartja, hogy az érintett önkormányzatok valamelyike pert indít ellenük, amelynek kapcsán a Fővárosi Bíróságéval ellentétes ítélet születik. A T-Mobile továbbá a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálati kérelemmel.

A Települési Önkormányzatok szövetsége (TÖOSZ) júniusban még a fizetés megtagadására szólított fel, most azonban egyértelművé vált, hogy vissza kell adni a pénzt. Ez leginkább a kisebb önkormányzatok pénzügyi helyzetét veszélyezteti, ezek július 31-éig kérhetik adó-erő képességük korrigálását - vagyis nagyobb összeget a központi büdzséből - , vagy fordulhatnak a Belügyminisztériumhoz, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára létrehozott alaphoz.

Azóta történt

Előzmények