Véget vetett a hazai digitális rádiózásnak a nemzeti médiahatóság

Hosszabb távon ezzel lehet, hogy a teljes hazai rádiózást is kicsinálták, elvégre a világ többi táján pont az analóg műsorszórást lövik le.

Magyarország hatalmas visszalépést tett a rádiózás piacán a mai napon, ugyanis az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) nem hosszabbította meg az Antenna Hungária lejáró szerződését, így a DAB+ technológiára épülő digitális rádiózás nem hogy élesedett volna végre, hanem konkrétan megszűnt – számolt be róla a Digitrend-i.

A digitális rádiózás nagyon sok éve zajlik kísérletként, még 1995. december 1-jén kezdődött meg az első DAB (Digital Audio Broadcasting) adás. Később áttértünk a modernebb DAB+ formátumra, amely számos előnyt képes felmutatni az FM-hez, vagyis a manapság elterjedt analóg rádiózáshoz viszonyítva. Többek között lényegesen jobb, zavaroktól mentes a hangminősége, illetve egy frekvencián több adó is továbbítható, így jóval tágabb lehet az elérhető paletta, ami egyben az adót működtető cégek számára is jó, mert megfelelően nagy kihasználás esetén a DAB+ az FM-hez képest a töredékére tudja csökkenteni a műsorszórás effektív költségeit. Utóbbi egy kifejezetten nagy probléma az FM technológiával, és számos rádióadó pusztán a magas költségek miatt nem fenntartható nyereséges formában.

A DAB+ hátránya, hogy megfelelő, DAB+ formátumot támogató vevőkészülék kell hozzá, vagyis le kell cserélni a fogyasztóknál az eszközparkot. Ez az ahol nehézségekbe ütközik az átállás, emiatt is lassú a rendszer bevezetése. Az egyes országokban a médiahatóságok feleltek volna azért, hogy a folyamat úgy bő két-három évtizedes távon belül megoldható legyen, és ezt nem egy állam megfelelően kivitelezte, néhol annyira jól, hogy már az analóg műsorszórást is lekapcsolhatták.

Nekünk ez nem megy…

A hazai viszonylatokat tekintve az NMHH azzal magyarázza a digitális rádiózás lekapcsolását, hogy nem alakult ki rá az igény, ugyanakkor megjegyzik, ha ez változna, akkor kiírhatnak egy pályázatot a DAB+ üzemeltetéséhez szükséges hálózatra.

A fenti döntés kapcsán a probléma majd hosszabb távon fog jelentkezni. Most egyelőre digitális rádiózásba beugrók visszamehetne az analóg opcióra, közben persze lenyelik, hogy mennyi pénzt adtak ki a jobb technológiát biztosító termékekért, amelyek jelenleg Magyarországon belül semmit sem érnek. A valós gond sokkal inkább az, hogy elvesztegettünk 25 évet, hiszen mostanra már minimum el kellett volna érni a DAB+ technológia éles bevetését, és azon kellene gondolkodni, hogy az FM-et mikor kapcsoljuk le. Az átállás ugyanis nem csak az országok szintjén történik, hanem a gyártóknál is. Azért dolgoznak annyira vehemensen az egyes országok a digitális rádiózás bevezetésén, mert idővel nem lesz majd olyan megvásárolható termék boltokban, amely támogat FM technológiát. És mire eljutunk oda, addigra jó lenne elérni, hogy a DAB+ legyen a vezető formátum. Sőt, lehetőség szerint az egyetlen, mert arra azért Magyarország nem igazán építhet, hogy miattunk még sok-sok évtizedig megmarad az FM támogatása az eszközökben.

Van-e alternatív stratégia?

Nagy kérdés, hogy az NMHH számításba vesz-e alternatív megoldásokat. Az teljesen világos, hogy az FM technológiát már csak a lélegeztető tartja életben, de pusztán technológiai szinten nem biztos, hogy a DAB+ lesz az igazi leváltó, nagy esély van az internetes rádiózás elterjedésére. Ez alapvetően képes helyettesíteni a megszokott rádiózási formákat, és az adók fenntartása szempontjából még ez a legkedvezőbb alternatíva, ráadásul a DAB+ limitációin is jelentősen túltesz, az FM-hez viszonyítva pedig összehasonlíthatatlanul jobb. A problémát a különböző mobilnet előfizetések jelentik, illetve fontos, hogy több cég lássa meg a lehetőséget ebben az irányban.

Az NMHH friss döntése miatt nehéz most behatárolni, hogy merre halad a magyar rádiózás. Bármennyire is ragaszkodunk az FM-hez, az az egy dolog biztos, hogy ennek a technológiának nincs jövője, ha nem mi kapcsoljuk le a lélegeztetőről, akkor majd a gyártók lövik ki az áramot, amivel mesterségesen életben tartjuk. A DAB+ opció lehet, de ahhoz tényleg erősen mögé kellene állni, és a jelenlegi helyzetben hiányzik a tényleges elterjesztésére vonatkozó akarat. Az internetes rádiózás eközben nagyon reményteli lehetőség, de egyelőre túl sok a hátránya a működéshez szükséges mobilnet miatt. Jelen helyzetben tehát csak reménykedni lehet abban, hogy a digitális rádiózás lelövésével nem a teljes hazai rádiózás koporsójába verjük bőszen a szögeket.

Azóta történt