Gigabüntetés elé néz a UPC Szlovákiában

A szerződések önkényes megváltoztatásával kezdett illetéket felszámolni a papíralapú, levélben küldött számlák ellen az UPC távközlési szolgáltató, ezért most akár másfél millió euróra büntethetik meg a vállalatot – számolt be a történésekről a bumm.sk.

A Sme beszámoló arról, hogy a Távközlési Hivatal véleménye szerint a szolgáltatónak nem szabadna számlázási időszakonként egy eurót felszámolnia kliensei felé, kötelessége díjmentesen szolgáltatni azokat az adatokat, melyek az ügyfelek kiadásainak ellenőrzését lehetővé teszik.

Roman Vavro, a hivatal szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette, az UPC nem kényszerítheti rá klienseit illetékekkel arra, hogy elektronikusan kérjék a számláikat. Amennyiben a panaszt megalapozottnak ítélik, a szolgáltató akár másfél millió eurós büntetést is kaphat, az összeget a körülmények figyelembe vételével állapítják meg.

Jaroslav Kollár, az UPC szóvivője szerint a számlázás fizetőssé tételét a levélküldéssel, valamint nyomtatással kapcsolatos költségek indokolják, ráadásul egyre több kliens használja ki az elektronikus számlázás előnyeit.

Az UPC egyébként mindenkinek felszámolja az egy eurós illetéket, miközben a kliensek olyan feltételek mellett kötöttek szerződést a szolgáltatóval, amelyek között ez a díjazás nem szerepel. A Távközlési Hivatal a tavalyi év folyamán a Slovak Telekom hasonló gyakorlata ügyében is vizsgálódott, ahol egyelőre nem sikerült bebizonyítani a törvénysértés tényét - igaz, a Telekom akkor számláz 72 centet, ha az internetes számlázást kérő kliens utólag kér papírbizonylatot és elszámolást.

Azóta történt

Előzmények