Újra pénzt termel az Antenna Hungária

Mintegy három év óta első alkalommal sikerült az Antenna Hungária Rt.-nek csoportszinten is nyereséggel zárnia az évet. Ez ugyan csak 50 millió forint, de közel 2 milliárdos javulást jelent.

Tavaly ugyan az októberben le nem hívott Vodafone-opcióval elúszott a lehetőség, hogy az Antenna Hungária (AH) Rt. meghatározó tulajdonosa legyen az egyre jobb eredményeket hozó harmadik magyar mobilszolgáltatónak, de az eredménykimutatás alapján rövid távon legalább fellélegezhet a társaság. (Az AH még 12,1 százalékkal rendelkezik a Vodafone-ban.) Konszolidált szinten a tavalyi számok ennek köszönhetően mintegy 2 milliárd forinttal javultak, és a cégcsoport három év után először ismét nyereségről adhatott számot.

Az értékesítés nettó árbevétele ezúttal is szerény mértékben, mindössze 2 százalékkal bővült, és a 25,3 milliárd forintos forgalom összetétele sem sokat változott. A vállalatcsoport bevételeinek 55 százaléka műsorterjesztésből, ötöde távközlésből, míg a fennmaradó rész az AntennaMikróból és más szolgáltatásokból, eszközbérbeadásból származott. A konszolidációs kör csökkenése – a Vodafone-on kívül is kerültek ki tagvállalatok – a személyi jellegű ráfordítások és az értékcsökkenési leírások mérséklődésén keresztül éreztette leginkább hatását. Az utóbbi esetében a Vodafone aktív tőkekonszolidációs különbözetének amortizációja egy évvel korábban 1,1 milliárddal terhelte az AH-t, ez most nem jelentkezett. Az üzemi eredmény így összességében jelentősen javulva meghaladta a 2,2 milliárd forintot. Tavaly pénzügyileg is sikeresebb volt a társaság. A csoport kötelezettségei - bár még mindig meghaladják a 26,5 milliárd forintot - csökkentek, a hitelállomány összetétele pedig a rövid távú hitelek felől a hosszabbak felé tolódott. Ez közel 400 millióval csökkentette a kamatkiadásokat, így bár még mindig negatív a pénzügyi eredmény, de kisebb mértékben. A vállalkozási és az adózás előtti eredmény már nyereséget mutat, így a közterhek, valamint a kisebbségi részesedések kifizetése utáni eredmény 50 millió forint.

Az idei év tehát már tisztább képet fog mutatni a vállalat gazdálkodásáról. Igaz, a részvényeseknek ez is tartogat majd meglepetéseket, hiszen december 31-éig elvileg lezárul a cég privatizációja. A legújabb hírek szerint azonban nem a korábban preferált tőkepiaci értékesítés élvez preferenciát, sokkal valószínűbb, hogy szakmai befektető kap tulajdonrészt a társaságban.

Azóta történt

Előzmények