Újabb óriásfúzió az amerikai távközlésben

Az Egyesült Államok legnagyobb telefontársasága, a Verizon Communications Inc. megveszi a távolsági hívások piacának második legnagyobb cégét, az MCI Inc.-et. A hétfőn aláírt megállapodás szerinti 6,8 milliárd dolláros, készpénzben és részvényekben kifizetendő vételár szerény felárat jelent a pénteki 6,6 milliárd dolláros záróárhoz képest.

Az ügyletet a felek egyelőre nem kommentálták, de elemzők szerint mindkét cég igazgatótanácsa áldását adja a megállapodásra. A tavaly áprilisban – akkor még WorldCom néven – csődbe jutott MCI-re a Qwest Communications International Inc. magasabb, 7,3 milliárd dolláros ajánlatot tett ugyan, a részvényesek mégis a Verizont választották, elsősorban a nagyobb pénzügyi biztonság és a biztatóbb növekedési lehetőségek miatt. A Verizon vezetékes, mobil- és internetszolgáltatásokat is nyújt, több mint 100 millió ügyfele van, tavaly 71,3 milliárd dolláros árbevétel mellett 7,8 milliárdos nettó nyereséget könyvelt el.

Két héten belül ez már a második nagy vállalatfelvásárlás az iparágban: a hónap elején az ország második számú telefontársasága, az SBC Communications Inc. 16 milliárd dollárért megvette az AT&T Corp.-ot, a legpatinásabb nevű távközlési vállalatot.

Azóta történt

Előzmények