Tovább csökkennek az alaplapeladások

Nem lehet mindenkinek jó: várhatóan a tavalyinál (is) kevesebb alaplapot értékesíthetnek a gyártók.

 

Hirdetés

A 2016-os mennyiséghez mérten kevesebb pezsgővel zárhatták a múlt évet az alaplapgyártó részlegek irodáiban, a Digitimes forrásai szerint ugyanis a PC-s piacon, és azon belül is elsősorban az összerakós (DIY) szegmensben tovább folytatódott az eladások csökkenése, ami 2017-ben elérte a 15 százalékot. Ez idén az elmúlt év hasonló adataival összevetve jó 10 százalékos visszaesést jelenthet az értékesített darabszámban, azaz a tavaly 43 millió eladott alaplaphoz képest idén már 40 milliónál kevesebb példány találhat gazdára.

A nagyobb gyártók közül a legjelentősebb visszaesést a Gigabyte könyvelhette el, amely 2017-et egyben a reorganizációval is töltötte, így az elemzők azt várják, hogy az utóbbi befejezését követően javulhatnak a számok, és a cég visszanyerhet valamennyit a tavaly elvesztett számokból (2016: 16,2 millió eladott alaplap, 2017: 12,6 millió eladott alaplap).

Az egyetlen, bizakodásra okot adó szegmens továbbra is a játékosoké, ezt azonban igencsak letartolta az ASUS, aki közel 70 százalékos részesedéssel bír itt, a többieknek így nem sok babér terem, ha növelni szeretnék eladásaikat.