Tokenalapú azonosítást kínál a Microsoft

A Microsoft Magyarország és az RSA Security bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé vált az RSA SecurID tokenalapú azonosítási technológia, amely nagyobb biztonságot nyújt a Windows operációs rendszerrel dolgozó vállalatok számára.

A Microsoft és az RSA Security 2004 februárjában a San Francisco-i RSA biztonsági konferencián jelentette be, hogy együttműködésre lépnek egymással, melynek keretében a Microsoft kétfaktoros azonosítási technológiával vértezi fel Windows rendszereit. A tokenalapú felhasználó-azonosításra a Microsoft Windowsba épített támogatás áll majd rendelkezésre, mely a felhasználói név és jelszó mellett lehetővé teszi az RSA SecurID megoldása által biztosított, egyszer használatos azonosítóval történő hozzáférést a hálózati és lokális erőforrásokhoz, úgy online mint offline üzemmód esetén.

A két vállalat, hazai partnertalálkozóján közzétette, hogy októbertől Magyarországon is kapható a Microsoft által támogatott és javasolt biztonsági megoldás. A találkozón, melyen a Microsoft Magyarország kiemelt partnerei és rendszerintegrátorai, illetve az RSA hazai disztribútora és forgalmazói vettek részt, bemutatták az RSA SecurID for Microsoft Windows tokenalapú azonosítási technológiát, melyet már a Windows 2003 rendszerek is támogatnak.

Az RSA és a Microsoft közös fejlesztésének lényege, hogy az RSA által fejlesztett SecurID token megoldás segítségével a felhasználó adott időintervallumonként – alapból 60 másodpercenként – egyedi, változó kód birtokába jut. Összeállítva a felhasználó által ismert, a tokenhez tartozó PIN kódot és az előbbi ugrókódot, előáll az úgynevezett „passcode”, amelyet jelszó helyett a megszokott Windows bejelentkező képernyőn adhatunk meg. Ezzel a címtárszolgáltatással szinkronizált módon folyamatosan változó jelszóval az értékes vállalati információk hatékonyabb védelmére nyílik lehetőség, hiszen a felhasználó mindössze saját PIN kódját kell, hogy megjegyezze, mégis folyamatosan a vállalat által előírt hosszúságú és mégis változó kóddal azonosíthatja magát. A felhasználók kényelmét szolgálandó a tokenek többféle formátumban kerülnek forgalomba, úgy mint USB-kulcs, smart card, számológép vagy kulcstartó, de létezik szoftveres változat is.

Azóta történt