Tízmilliárd dolláros felvásárlással erősít szerverfronton a Marvell

A Marvell némileg váratlanul bejelentette, hogy a nyáron felvázolt, egyedi szerverekre való fókuszálás után erősítik a portfóliójukat, ugyanis felvásárolják az Inphi néven ismert, optikai összeköttetésben utazó céget. Az akvizíció értéke nagyjából 10 milliárd dollár lesz, és ezt a Marvell saját részvényekkel, illetve készpénzzel fogja fedezni. Az Inphi részvényesei az üzlet létrejötte után a Marvell 17%-át fogják birtokolni.

Az Inphi egyébként kifejezetten illik a cég terveibe, hiszen elindultak az egyedi tervezés irányába, és a birtokolt IP-k, azaz szellemi tulajdonok alapján a Marvell kínálata rendkívül ütőképes. Rádiós és alapsávú fejlesztések mellett számos különböző processzor IP-kkel is rendelkeznek, ami viszont a jövőben kiemelten fontos lesz, hogy ezeket hogyan kötik majd össze. Erre egyelőre a Marvell hagyományos, rézkábelen keresztüli megoldásokat kínál, ami bizonyos távolságokon belül egész jó alternatíva, nem is valószínű, hogy a jövőben leváltásra kerülne, de nagy távolságok szintjén jönnek a problémák. Ha mondjuk egy kilométernyi távot át kell hidalni, akkor ahhoz nem túl jó megoldás rézkábelt használni, hiszen az optikai szálas összeköttetés megbízhatóbb, kevesebbet fogyaszt és rendkívül gyors. Itt jön képbe az Inhpi, ugyanis kifejezetten ezen a területen mozognak otthonosan.

A Marvell elsődlegesen az 5G-re koncentrálhat, ahol az optikai összeköttetéseknek különösen nagy jelentősége van a bázisállomások kiépítésénél, de persze két, relatíve távoli adatközpont, egyedi hálózattal történő összekapcsolása is lényeges igény szokott lenni.

A felvásárlással az Inphi gyakorlatilag bekerül a Marvell licencelhető portfóliójába, tehát egy potenciális ügyfél olyan egyedi lapkát is rendelhet, amibe a cég már eleve beletervezi az optikai hálózat működéséhez szükséges áramköröket. Ilyen formában a Marvell háza táján, gyakorlatilag minden olyan komponens meglenne, ami a szerverek rövid vagy hosszabb távolságot átívelő összeköttetését tudná biztosítani.