Teljesen letámadja a nagyvállalati piacot az ARM

Az ARM nem kis bejelentéssel kezdte meg az idei TechCont, ugyanis részletezték a terveiket arra vonatkozóan, hogy miképpen veszik be a jövőben a nagyvállalati piacot. A cég kétségtelenül az ultramobil szegmens urának számít, de más területre nehézkesen törnek be. Itt különösen a szerverpiac ami nagyon lényeges szempont, hiszen ezt az ARM már régóta kinézte magának, de sok eredményt még nem tudtak felmutatni, noha kétségtelen tény, hogy a szoftveres háttér szempontjából azért vannak komoly előrelépések.

A tervezőcég rájött viszont arra, hogy nem elég pusztán ultramobil dizájnt tervezni, ezek bizonyos területekre nem rosszak, de a nagyvállalati szintre több kell, és ezt próbálja majd lefedni a Neoverse termékcsalád, amely kifejezetten a célterületekre dedikált fejlesztésekkel fog operálni. És, hogy mi a célterület? A szerver mellett a hálózati kiegészítők, ideértve a ToR (Top-of-Rack) switch-eket, útválasztókat, átjárókat és bázisállomásokat, vagyis gyakorlatilag minden olyan komponenst, amelyekre nagyvállalati szinten szükség van, hogy az egyre több internetre csatlakozó eszközt ki lehessen szolgálni.


[+]

A terveket tekintve a Neoverse termékcsalád első képviselője a Cosmos platform, méghozzá az A72 és A75 magokkal, amelyek igazából megegyeznek a Cortex-A72-vel és Cortex-A75-tel. Ez az ARM szemében egy nulladik generációs lépcső, amitől maguk sem várnak átütő sikereket, arra viszont jók lehetnek, hogy a tervezett térhódításhoz szükséges alapokat letegyék. Az igazi harc az Ares platformmal indul, amelyet már a 7 nm-es eljárásokhoz terveznek, és valószínűleg az Enyo kódnéven ismert, nemrég már bemutatott Cortex-A76-os mag alapjait használja fel. A második generációs 7 nm-es node-okra érkezik majd a Zeus platform, minden bizonnyal a Deimos kódnevű maggal, míg a 2021-re már az 5 nm-re tervezett Poseidon lesz terítéken, vélhetően a Hercules kódnevű maggal. Az ARM minden generációban nagyjából 30%-os teljesítménynövekedést ígér, illetve új funkciókat.


[+]

A Neoverse koncepciójának a része a paraméterezhetőség. Az ARM jelenleg számos IP blokkot kínál a partnerek számára, és az igényeiknek megfelelően alkothatják meg a szükséges processzort. Ugyanakkor a magok tekintetében limitáltak a lehetőségeik, vagyis nagyjából ad az ARM egy megoldást, viszonylag jó, de nem feltétlenül elegendő bővíthetőséggel. A Neoverse esetében viszont a cég meghallgatja a specifikus igényeket is, így nem zárkóznak el az egyes IP blokkok egyedi átszabásától, vagy akár ezek kombinálástól sem, hogy jobban megfeleljenek a megrendelő igényeinek. Emellett a nem ARM által tervezett részegységekhez való igazodás sincs kizárva.


[+]

Végül a legfőbb szempont az extrém skálázhatóság, ami értelemszerűen egy fontos tényező, hiszen amíg egy adatközpontban elképesztően sok magra van szükség, addig egy peremhálózati megoldás esetében már közel sem ilyen nagyon az igények. A Neoverse termékcsalád viszont rendkívül széles teljesítményspektrumon skálázódik.

Bár első ránézésre az ARM koncepciója nem sokban különbözik a korábbitól, a vállalat valószínűleg sok érintettet megkérdezett a korábbi években, amikor kisebb-nagyobb, leginkább kisebb sikerekkel támadták a szerverpiacot. A Neoverse minden bizonnyal az itt begyűjtött információkra reagál, megadva a piacnak azt, amit igazán szeretne, és innentől kezdve már csak a szoftveres háttéren fog múlni, ami persze nem lesz könnyű menet.