Szuperszámítógép a Karlsruhei Egyetemen

A HP és a Karlsruhei Műszaki Egyetem szerződése keretében kiépített Itanium 2 processzoros, Linux operációs rendszert futtató HP Integrity-szerverfürt értékes segítséget nyújt a németországi Baden-Württemberg tartományban működő egyetemek és kutatóintézetek K+F programjainak lebonyolításához.

Az óriási teljesítményű szuperszámítógépes rendszert a Karlsruhei Tudományos Szuperszámítógépes központ épületében telepítették. Az 1200 processzormagot tartalmazó végleges konfiguráció számítási csúcsteljesítménye két év múlva el fogja érni a 11 teraFLOP-ot, központi memóriája pedig meghaladja majd a hét terabájtot.

A 16 darab, egyenként két Itanium 2 processzort tartalmazó HP Integrity rx2600 szerverből álló fürt tesztüzeme 2004 áprilisában kezdődött. A rendszert 2006 elejéig két fázisban, összesen 334 node-ra bővítik ki. Minden egyes node új generációs Itanium 2 processzorokkal fog dolgozni, és összesen 2 vagy 4 processzormagot tartalmaz majd. A fürtöt 2006 végéig hat, egyenként 16 db új generációs Itanium 2 processzort tartalmazó HP Integrity rx8640 szerverrel is kiegészítik majd – a node-ok száma így éri el a végcélként kitűzött 340-et. A megvalósítás egyes fázisaiban lehetőség lesz a legújabb piaci technológiák alkalmazására. A központilag felügyelt node-ok kis késleltetésű, ultragyors Quadrics interconnect egységeken keresztül kommunikálnak majd. Párhuzamos kétirányú adatátviteli sebességük el fogja érni a 2 GB/s szintet.

A fürt biztonsága és nagyfokú rendelkezésre állása érdekében a funkcionális területek egy részét particionálták. Ha valamelyik alrendszer – a csekély valószínűség ellenére – meghibásodik, az elkülönített területek tökéletesen megőrzik működőképességüket. Valamennyi hardver- és szoftverelem optimálisan redundáns kiépítéssel rendelkezik. A HP és a Szuperszámítógépes Központ együttműködése keretében később további jellemzők beépítésével növelik a rendelkezésre állást – pl. speciális, kritikus feladatokat (erőforrás kezelés) ellátó node-ok, különleges vezérnode-ok, a HP StorageWorks Scalable File Share szervere, és külső hálózati funkciókat nyújtó node-ok.

Azóta történt

Előzmények