Szombathelyen bővít a Jabil

A Jabil Circuit Kft. 15 ezer négyzetméteres, ezer embert foglalkoztató gyárat épít Szombathelyen, az önkormányzat tulajdonában lévő Claudius Ipari Parkban – írja a FigyelőNet az MTI-Ecóra hivatkozva. A szerződést még karácsony előtt írták alá, s a tervek szerint augusztusban már megindulhat a termelés az új üzemben. A megállapodásban a cég ugyan csak 700 munkahely létesítését vállalta, de a terveiben összesen ezer ember alkalmazása szerepel – mondta Szűcs Gábor, a szombathelyi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke. Az amerikai tulajdonban lévő Jabil megvásárolt egy tízhektáros területet az ipari parkban, s a vételárból 400 millió forintot már ki is fizetett. Az új üzemben mobil-átjátszóállomások ernyőit javítják majd – Szombathelyen lesz a vállalat közép-európai szervizközpontja.

Az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke úgy tudja, hogy a Jabil munkahelyteremtés címén pályázatot kíván beadni a munkaügyi tárcához. A város a szakképzés fejlesztésével szeretne hozzájárulni a cég munkaerőigényének kiszolgálásához, ezért tervezik, hogy az ipari parkban a már működő inkubátorház mellett létrehoznak egy területi integrált szakképző központot, amihez pályázati forrásokat kívánnak elnyerni. Szűcs Gábor beszélt arról is, hogy Szombathely számára különösen fontos a beruházás sikere, hiszen már eddig is a Jabil "szívta fel" a Philips helyi gyárának bezárása után munka nélkül maradók jelentős részét. A 80 ezer lakosú városban egyébként jelenleg 2700-an állástalanok.

(*) A floridai székhelyű Jabil Circuit Inc. a világ egyik legnagyobb, elektronikai részegységek és telefonközpontok üzemeltetésével, illetve javításával foglalkozó multinacionális társasága, amely 2003-ban 41 ezer alkalmazottal 4,7 milliárd dollárnyi árbevételre és 143 millió dolláros adózott eredményre tett szert.

Előzmények