Szerveződik a hazai e-hulladékhasznosítás

Elektromos és elektronikai termékek újrahasznosításának koordinációjára alapított szervezetet a hazai háztartásigép-gyártók és -forgalmazók egyesülése, a CECED 10 tagja. Az Electro-Coord Magyarország Kht. néven működő nonprofit szervezet célja, hogy koordinátorként – díjfizetés ellenében, szerződésben rögzített feltételek mellett – átvállalja a gyártóktól és forgalmazóktól a nemrég elfogadott kormányrendelet által előírt elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszagyűjtési és hasznosítási kötelezettséget.

Az Electro-Coord Magyarország Kht. elsődleges feladatai közé tartozik a visszagyűjtés megszervezése és a begyűjtött elektromos és elektronikai berendezések hasznosítása. Az elvégzett tevékenységről a társaságnak jelentési kötelezettsége van mind a környezetvédelmi hatóságok, mind pedig az őt megbízó, vele szerződésben lévő gyártóknak és forgalmazóknak. A kötelezettek az értékesített mennyiségek alapján jelzik a kötelezettségük mértékét, amelyet a koordináló szervezet átvállal. Az Electro-Coord Kht. központi számítógépes adatbázisában regisztrálja a kibocsátott berendezések, valamint a feldolgozott hulladék mennyiségét. A szervezethez csatlakozott tagok a kötelezettségeiket közösen teljesítik. A begyűjtés, feldolgozás, hasznosítás és ártalmatlanítás tényleges költségeit termékcsoportonként a gyártók, illetve a forgalmazók piaci részesedésük alapján fedezik, melyet, mint ténylegesen felmerült hulladékkezelési díjat, megjeleníthetnek a termékek árában.

Az Európai Unióban 2002 végén fogadták el az elektromos és elektronikus termékekből keletkező hulladékok (WEEE) kezelésére vonatkozó irányelvet, amelynek alapján a tagországoknak is ki kell dolgozniuk a saját szabályozási rendszerüket. Magyarországon a 264/2004 kormányrendelet szabályozza ezt a kérdést. A rendelet értelmében az elektromos és elektronikai termékeket gyártó és/vagy forgalomba hozó cégek kötelesek a törvény által meghatározott mértékben visszagyűjteni és ártalmatlanítani az elektromos és elektronikus hulladékot (e-hulladék). A gyártók kötelezettsége 2005. augusztus 13-tól lép érvénybe.

A visszagyűjtés a kereskedők bevonásával történik. A törvény értelmében a kereskedő új háztartási készülék értékesítésekor köteles átvenni a régit, ha azt a fogyasztó kéri. (Természetesen azonos használati célú és mennyiségű készüléket.) A kereskedő ezért a vásárlótól nem kérhet díjazást, hiszen ezt a fogyasztó az árban szereplő hulladékkezelési díjjal már megfizette. A készülékek elszállítását, begyűjtését az Electro-Coord Kht. koordinálja. A kereskedőktől, valamint gyűjtőpontokról a készülékek hulladékkezelő, bontó, illetve újrahasznosító cégekhez kerülnek. A hulladékkezelésben részt vevő cégek pályáztatása és a szerződések megkötése már elkezdődött. Az Electro-Coord Kht. a feladatát lehetőség szerint hazai vállalkozások bevonásával kívánja megvalósítani.

Az Electro-Coord Magyarország Kht.-t tavaly decemberben jegyezték be. A társaság alaptőkéje 75 millió forint, ügyvezető igazgatója Tóth Zoltán. A szervezeten belül négy termékmenedzser felelős az egyes termékcsoportokért (háztartási készülékek, világítástechnika, it, szórakoztatóelektronika). A kht. nyitott szervezet, amelyhez bármely hulladékhasznosításra kötelezett iparági szereplő csatlakozhat. Jelenleg több mint 130 szerződött partnere van, és további 60-70 vállalat jelezte szerződéskötési szándékát. A társaságnak már tagjai a magyar háztartásikészülék-piac meghatározó szereplői, akik a piac mintegy 80 százalékát fedik le. Csatlakozott a világítástechnikai piac meghatározó szereplőit tömörítő egyesület, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a szórakoztatóelektronikai cégek 60 százaléka.

Azóta történt

Előzmények