Szenzorok és telemetria a világításba építve

A világ, ahol az IoT nem csupán buzzword, hanem valódi problémákra valódi válaszokat adó megoldás. Professzionális világítástechnika.

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) nem feltétlenül merül ki abban, hogy kapcsoló helyett mobilalkalmazással vezéreljük a lámpát, vagy hogy szól a hűtő, ha megromlott a tej. Vannak olyan gyártók és vannak olyan megoldások, melyek ténylegesen segíthetnek abban, hogy az életünk egyszerűbb, vagy a technológiát megfelelően használva olcsóbb legyen.

A Feilo Sylvania kedden mutatta be hazánkban Organic Response kompatibilis termékcsaládját, a környezeti viszonyokhoz automatikusan alkalmazkodó professzionális világítástechnikai eszközeit. A tájékoztatón hangsúlyozták, ez a történet sokkal többről szól, mint pusztán a fényről. Sőt, belátható időn belül nem az számít majd, milyen fényt ad a világítótest, hanem az, hogy milyen extrákat kaphatunk hozzá.

A világítótestek fényereje követi a mozgást - a kék sávok az intenzitás mértékét jelzik
A világítótestek fényereje követi a mozgást - a kék sávok az intenzitás mértékét jelzik [+]

A LED alapú intelligens világítási rendszerekben hatalmas potenciál van, amennyiben ezt a piaci szereplők felismerik, optimalizálhatják a folyamataikat. Az Organic Response kompatibilis termékcsalád CO2-, hőmérséklet-, páratartalom-, mozgás- és jelenlétszenzorral, illetve fénymérővel is felszerelt, Bluetooth jeladóval egybeépítve kapható. A rendszer felhőalapú analitikai központhoz kapcsolható egy hálózati egység segítségével, illetve az épületmenedzsment rendszerekhez illeszthető.

A dolog akkor kezd izgalmassá válni, amikor az üzemeltetőnek nem kell kifizetni a világítótestek telepítése mellett a szenzorok telepítési díját és vezetékelését, hanem a második költséget megspórolja. Nincs szükség vezetékes összeköttetésre sem, a világítótestek direktben is képesek kommunikálni szomszédaikkal. Az igazi költségcsökkentés mégis abban rejlik, hogy a környezethez alkalmazkodó, takarékos világítás mellett az üzembentartó a telemetria révén értékes statisztikákhoz jut, például az épület irodáinak kihasználtságáról. Ha egy nagy, nyitott térben dolgoznak az emberek, a jelenlétszenzorra támaszkodva azonnal kiderül, hogy vannak-e üres helyek, lehet-e optimalizálni a dolgozók elosztását.

Egy angliai felmérés szerint a tárgyalók időbeni kihasználtsága mindössze 39 százalékos, míg a kapacitáskihasználásuk alig 19 százalék. Egy nagyvállalat esetében ha ilyen adatok birtokába kerül a cég, csökkenthetik a tárgyalók számát, vagy azok méretét. A rendszerrel szerelt épületekben jól látszik az is, hogy melyik szobákat nem használják, így azok takarításán, fűtésén is spórolhat az üzemeltető.

A megoldás a kiskereskedelem területén is hasznos lehet, hiszen vásárlószámlálásra, a frekventált területek monitorozására is alkalmas, így a polcpénzeket, promóciós standokat reformálhatja meg a technológia. Emellett a világítótestek Bluetooth Beacon funkciót is ellátnak, tehát személyre szabott kedvezményeket biztosíthatnak a boltok/plázák a bizonytalan vásárlóiknak. A rendszer segítségével megvalósítható a beltéri navigáció is, gyakorlatilag centiméterre pontosan be lehet lőni egy-egy mobiltelefon helyzetét, hogy aztán a felhasználót odavezethessük a kívánt helyre.

Hőtérkép a kihasználtságról
Hőtérkép a kihasználtságról [+]

A gyártó kiskereskedelmi egységekbe, irodákba, oktatási- és egészségügyi intézményekbe szánja elsősorban a megoldást, az ipari felhasználásra is megfelelő, IP68 védelemmel ellátott egységekkel nyáron bővül majd a család.