Lemondásra kényszerült az IT-legenda

Kacifántos botrány részese lett Richard Stallman azzal, hogy hozzászólt egy bűnügyhöz és egy folyamatban lévő vizsgálathoz.

A ma élő számítógéptudósok egyik legtekintélyesebbje, Richard Stallman tegnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond a világhírű műszaki egyetem, az MIT Számítógép-tudományi és Mesterséges Intelligencia Kutatólaborjában (CSAIL) betöltött pozíciójáról, ezzel párhuzamosan lemondott a Szabad Szoftver Alapítvány elnök-igazgatói tisztéről is. A lemondás oka egy belső levelezési listán tett megjegyzése – de a történet megértéséhez még visszább kell lépni.

Mocskos történet sejlik fel

A nyáron letartóztatták a hírhedt Jeffrey Epstein üzletembert, akit már nem először vádoltak meg fiatalkorú lányok szexuális molesztálásával, illetve emberkereskedelemmel (gyakorlatilag egy fiatal lányokat szexuális célokra kiközvetítő vállalkozást hozott létre). Augusztusban Epsteint holtan találták börtöncellájában, halálának körülményei gyanúsak, mivel a szóbeszéd szerint a világ politikai és gazdasági elitjével szoros kapcsolatokat ápoló Epstein rendszeresen nyújtott számukra is szolgáltatást.

A botrány kirobbanása után az MIT Media Lab is képbe került, mivel a New Yorker kiderítette, hogy az intézmény titokban 7,5 millió dollár adományt fogadott el Epsteintől, és ez sokkal nagyobb összeg, mint amit nyilvános bejelentettek. Az oknyomozó riport megjelenése után a Media Lab vezetője, Joi Ito lemondott, az MIT pedig belső vizsgálatot rendelt el az intézmény és Epstein kapcsolatának tisztázására. Ebből annyi már kiderült – maga az érintett is elismerte –, hogy az MIT elnöke, Rafael Reif 2012. augusztus 16-án köszönőlevelet írt Epsteinnek egy adományáért – holott Epsteint négy évvel korábban már egyszer bűnösnek mondták ki fiatalkorúak kerítéséért.

Egy konkrét eset

Az Epstein ellen folyó bűnvádi eljárásban az egyik áldozat tanúvallomásában elmondta, hogy Epstein 17 évesen őt szexuális szolgáltatásra kényszerítette Marvin Minskyvel, a későbbi MIT-professzorral.

Stallman ez utóbbihoz szólt hozzá (a teljes thread itt olvasható), és leírta, hogy szerinte a nő vallomása teljesen hiteltelennek tűnik, Stallman szerint Virginia Giuffre „teljesen önkéntesen” bocsátkozott a szexuális kapcsolatba, több jel is bizonyítja, hogy szó sem volt zaklatásról.

Ezek után támadássorozat érte Stallmant, felhozták azt is, hogy az elmúlt 15 évben sokakat felháborító véleményeket tett közzé: pl. hogy nemrég egy másik bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szexuális erőszakot, zaklatást roppant nehéz definiálni, az apró részleteken múlik, hogy az-e vagy nem, az egyik országban egy 18 éves lánnyal szexuális kapcsolatba lépni bűn, egy másikban meg már 17 évesen is az stb.

Stallman végül egy rövid üzenetben mondott le, melyben indoklásként az MIT-t és az ő személyét érő, félreértésekből táplálkozó nyomásra hivatkozott.