A Spotify feljelentette az Apple-t

Nem ők az elsők, akik a meglehetősen bonyolult, de kifejezetten a konkurensek kiszorítására alkalmas rendszert kritizálják.

A svéd alapítású, igen nagy karriert befutó zenei streamingszolgáltatás, a Spotify egy bizonyos szempontból különös panaszt nyújtott be az Európai Unió versenyfelügyeleti hatóságának: elsősorban azzal vádolják az Apple-t, hogy az Apple Store szolgáltatás felhasználási feltételei hátrányosak a versenytársak számára, és trösztellenes vizsgálatot kérnek.

A panasz fő eleme az, hogy az Apple alkalmazásokat kezelő ökoszisztémáját üzleti okokból már évekkel ezelőtt elhagyott Spotify állítása szerint az amerikai vállalat nem biztosít egyenlő feltételeket a saját, illetve a külső alkalmazásoknak, mivel az úgynevezett „in-app purchase” (IAP) rendszerben 30 százalékos felárat kell fizetni a vállalatnak (vagyis az Apple ennyit kér a lehetőségért), így a külső felek csak drágábban tudják biztosítani szolgáltatásaikat, ami az Apple saját szolgáltatása (jelen esetben a 2015-ben indult Apple Music) számára biztosít tisztességtelen versenyelőnyt. Egyszerűbben: az ugyanazon típusú tartalomszolgáltatást az Apple saját maga 30 százalékkal olcsóbban tudja adni – mivel egyszerű könyvelési ügyről van szó –, mint a külső, a rendszerbe belépő vállalkozások.

Ha a külső cég elégedetlen – mint a Spotify esetében is –, akkor dönthet úgy, hogy nem használja az ökoszisztémát, ám ez azt jelenti, hogy felhasználóik hátrányba kerülnek, nehézségekbe ütközik a frissítés, az előfizetés stb. Emellett az Apple egyéb, a hivatalos blogban olvasható technikai nehezítéseket is alkalmaz azokkal szemben, akik a Store-ban elérhető alkalmazásoknál előfizetéses modellt alkalmaznak az IAP kihagyásával.

A probléma nem új keletű, és nagyon sok internetes óriáscéget érint. Mindennek gyökere, hogy ezek a nagyvállalatok – többségük amerikai – igen széles körű platformkínálattal rendelkeznek, egymásra építik az egyes üzletágakat, és az egyikben megszerzett előnyt érvényesíteni kívánják a másikban is – ahogy mondjuk a Google-nál vagy a Microsoftnál is láthattuk. A Spotify panasza szerint itt is az történik, hogy az Apple alkalmazásboltját úgy alakítják ki, hogy az az Apple zenei streamingszolgáltatását hozza helyzetbe a versenytársakkal szemben, és ez a panasz szerint tiltott árukapcsolás.

Azóta történt

Előzmények