Spórolásra fókuszál a Netflix

Az adatforgalom visszaszorítását tűzte zászlajára a Netflix. Az évek óta használt egységes kódolási eljárás nem volt optimális, ezért váltanak. Jelenleg a felhasználó internetelérési sebességétől függ, hogy az adott tartalom milyen minőségben kerül közvetítésre: a leglassabb kapcsolattal rendelkezők 235 kbps (320x240 pixel) folyamot kapnak, az 1280x720 pixeles felbontáshoz 1750 kbps társul, az 1080p viszont igényli az 5800 kbps sebességet.

2011 óta dolgoznak az új eljáráson, írja a Variety. Ennek lényege, hogy egy animációs filmnek nincs szüksége akkora adathalomra, mint egy kamerával rögzített akciófilmnek „sok képzajjal” (füst, robbanás, stb). A példának felhozott Én kicsi pónim kék ege jellemzően egyetlen színkóddal dolgozik, míg a Bosszúállók jeleneteit nem lehet ilyen könnyen analizálni és tömöríteni. Az új eljárással az animációs sorozat 1080p-s közvetítéséhez elég lesz 1500 kbps, ami jelenleg csak 720x480-as felbontáshoz elég.

A változtatás azonban nem csak az animációs filmeken segít, az új algoritmussal az eddigi 5800 kbps helyett 4640 kbps-en streamelték az Orange is the New Black két részét az alkalmazottaknak, akik nem tudtak különbséget tenni a látvány kapcsán, viszont a vállalat 20 százalékot spórolt az adatmennyiségen.


(forrás: Digitaltrends) [+]

Mindez azért számít igazán, mert az Amerikai Egyesült Államok internetes forgalmának 36-37 százalékát a Netflix adja, a 4K terjedésével pedig ez az arány még magasabb lehet. A vállalatnak gondolnia kell a mobilnetes ügyfelekre is, illetve a 2016-os nagy piacnyitás kapcsán azokra az országokra, amelyekben alacsony az átlagos elérési sebesség.

A megújuló szolgáltatás keretében a felhasználók tehát semmit sem vesznek majd észre a változtatásokból azon kívül, hogy kevesebb adatot forgalmaznak azonos mennyiségű videó megtekintése mellett. Ez win-win szituáció, bár a programozóknak minden egyes film, vagy sorozatepizód esetén ellenőrizniük kell, melyik tömörítési eljárás a leghatékonyabb. Három egyetemmel (Dél-Kalifornia Egyetem, Nantes Egyetem, Austin Egyetem) bútoroztak össze, hogy automatizálni tudják ezt a folyamatot.

A Variety azt is megtudta, hogy a Netflix csapata azon gondolkozik, hogy jelenetenként kódolják újra a filmeket, ezzel még további spórolást kikényszerítve. Ezzel kapcsolatban a TechCrucnh emlékeztet, hogy májusban már toborozták azokat a peer-to-peer mérnökköket, akik még tovább csökkenthetik a Netflix forgalmát azáltal, hogy a felhasználók egymást között is cserélgetik a filmrészleteket.

Azóta történt

Előzmények