Sokmagos chipeket fejleszt az Intel

Justin Rattner
Justin Rattner

Az Intel a második negyedévben sem számít a chipjei iránti kereslet javulására, mivel akik tehetik, megvárják a második félév kezdetében – a várakozások szerint július környékén – debütáló új processzorcsaládot. A jelenleg csak Merom, Conroe és Woodcrest kódnéven ismert notebook-, asztali és szerverchipek a vállalat szerint látványos teljesítménytöbbletet nyújtanak majd alacsonyabb fogyasztás mellett.

„Most visszaesést tapasztalunk” – ismerte el a Reutersnek Justin Rattner, az Intel technológiai vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az ilyen kaliberű termékbejelentések előtt ez korántsem szokatlan. A szakember szerint az Intel új Core Duo chipje már most is „minden kétséget kizáróan hatékonyabb” az Advanced Micro Devices hasonló processzorainál. (Az ősi riválisnak számító AMD az elmúlt években merészebb volt a technológiai újítások terén, és ennek köszönhetően – ha csak kis mértékben is, de – folyamatosan apasztotta az Intel piaci részesedését.) „Odadobtuk a kesztyűt [az AMD-nek]” – tette hozzá Rattner, aki szerint cége rendkívül erős második félév elé néz.

A technológiai igazgató az alsó-szászországi Braunschweigben megnyitott kutató-fejlesztő központ avatóján beszélt minderről. Ebben az új központban a kettőnél több magos architektúrák fejlesztése folyik majd, mivel az Intel tervei szerint már az évtized végén, a következő elején megjelenthetnek azok a processzorok, amelyek több tíz magból állnak. Ezek fejlesztése a 120 fős kutatói gárdát foglalkoztató német központ feladata.

Rattner szerint a számítási teljesítmény drasztikus növelésére azért van szükség, mert már ma is számos olyan alkalmazási terület létezik – például alak- vagy beszédfelismerés –, amelyeken teljesítménybeli korlátok miatt nem történik előrelépés. A többmagos alapokra ma olyan processzorokat álmodik az Intel, melyek egy másodperc alatt több billió művelet elvégzésére képesek – ez a teljesítményszint ma még a szuperszámítógépek sajátja. „A többmagos korszakkal visszaállunk arra a röppályára, melyen a teljesítmény 18-24 havonta megduplázódik. Az alkalmazások teljesen átalakulnak majd az elérhető számítási kapacitásnak köszönhetően” – mondta.

Azóta történt

Előzmények

  • Sebességet vált az Intel

    Bemutatták a Core architektúrát, amely kevesebbet fogyaszt és erősebb, mint elődje. Reszkess, AMD!