A kiberkémek eszközeit a bűnözők is megszerezhetik

Az Egyesült Államok kormánya által használt kiberkémkedési eszközök esetében az is nagy kockázat, hogy ezeket a fejlett technológiákat megszerezhetik a szervezett bűnözői csoportok, illetve a kiberbűnözők – hívta fel egy újabb veszélyre a figyelmet a korábban a brit hírszerzésnél (az amerikai NSA testvérszervezeténél, a Government Communications Headquartersnél – GCHQ) vezető beosztásban dolgozó, ma saját biztonsági céget vezető Andrew France a múlt héten a San Franciscóban tartott RSA biztonsági konferencián.

France véleményéhez csatlakozott a Fehér Ház korábbi biztonsági tanácsadója, Howard Schmidt is, aki egy másik szempontot villantott fel: ha a kormányzati adatgyűjtési törekvések rejtett biztonsági réseket hoznak létre a rendszerekben, akkor azokat nemcsak a hírszerzők, hanem bűnözők is kihasználhatják. Ennek a kockázatnak a körüljárása volt egyébként a konferencia egyik legforróbb témája, nagyon sok résztvevő érintette.

Az IT News beszámolója szerint össztűz alá vették ugyanakkor a biztonsági cégeket is, különösképpen a szervező RSA Securityt, akik – ahogy erről az IT café is beszámolt – állítólag 10 millió dollárt fogadtak el azért, hogy egy kvázi hátsó ajtót hagyjanak egyik vezető termékükben azáltal, hogy könnyen feltörhető titkosítási megoldást alkalmaztak benne. Ez az ügy azóta sem tisztázódott – egyes névtelen források szerint az RSA-t nem korrumpálta az NSA, hanem megvezették őket –, de a botrány ahhoz azért elvezetett, hogy több neves biztonsági szakértő és cég visszamondta részvételét a konferencián.

Art Coviello, az RSA vezetője most kitért a vádakra, és igyekezett tisztára mosni cégét, amikor előadásában arra helyezte a hangsúlyt, hogy a biztonsági cégek ki vannak szolgáltatva a kormányzati szerveknek, a hírszerző ügynökségeknek, és ők arról nem tehetnek, ha maga a hírszerzés jár el törvényellenes módon – ugyanakkor a kérdéses szerződésről újabb részleteket nem árult el.

Abban viszont a konferencián meglehetős egyetértés alakult ki, hogy mára súlyos bizalmi válság alakult ki a biztonságra igényt tartó vállalkozások, a biztonsági cégek és kormányzatok között.

Előzmények