Az EU elégedetlen a Privacy Shield állapotával

Az egyik legfontosabb pont még mindig nem teljesült, ugyanis nem állt fel a jogorvoslatot biztosító amerikai hivatal.

Egyéves a bíróság által elmeszelt Safe Harbour EU-USA adatvédelmi keretrendszert felváltó úgy egyezmény, a Privacy Shield, és most kerül sor az első kontrollra, felülvizsgálatra, az elmúlt év tapasztalatainak összegzésére. Ennek keretében a hét elején az Európai Bizottság (EB) vezetői tisztségviselői ellátogatnak Washingtonba és a Szilícium-völgybe, hogy személyes tárgyalásokon vitassák meg a fennálló helyzetet.

Annyit már most lehet tudni, hogy az EU legfontosabb kifogása, hogy hiába tettek rá ígéretet, az amerikai kormányzat még mindig nem nevezett ki egy független „ombudsmant”, akinek a feladata az Európából érkezett panaszok kezelése.

Az ombudsman személye és hatásköre kulcsfontosságú a Privacy Shield esetében, ugyanis a Safe Harbour ellen az egyik legfontosabb kifogás volt, hogy problémás esetekben gyakorlatilag semmilyen jogorvoslati lehetőség nem állt az európai polgárok, vállalkozások rendelkezésére. Az új egyezmény e tekintetben kétségtelenül előrelépett – bár a kritikusok szerint az ombudsman intézménye messze nem elegendő, mivel a helyzet nem változott meg alapvetően, ugyanis nincsenek garanciák, csak az amerikai kormány ígérete.

„Türelmesek vagyunk, de ez nem tarthat örökké. Fel fogjuk tenni a kérdést, hogy ez az igen fontos intézmény mikortól fog működni” – közölte az utazás előtt Vera Jourova, az EU igazságügyi biztosa, aki hétfőn találkozik Wilbur Ross-szal, a Trump-kormányzat kereskedelmi miniszterével, majd a Szílícim-völgyben a Google, a Facebook, illetve jogvédő civil szervezetek képviselőivel fog tárgyalni. Az éves jelentést várhatóan októberben fogják publikálni.

Mindeddig több mint 2400, Európában is tevékenykedő amerikai vállalat csatlakozott önkéntesen a Privacy Shieldhez, melynek elsőrendű célja, hogy a kontinensükön gazdasági tevékenységet folytató amerikai cégek az európai adatvédelmi törvények betartásával működjenek – a leglényegesebb pontot kiemelve: a Snowden-akták tanulságaira építve azt akarják megelőzni, hogy az európai polgárok adatai illegálisan az amerikai nemzetbiztonsági szervezetek adatbázisaiban landoljanak.

Azóta történt

Előzmények