Platformfüggetlen is lehet a hazai közigazgatás

A számítástechnikai infrastuktúrákkal szemben elvárt követelmények szempontjából, az egyik meghatározó törvény a közigazgatási hatósági eljárásról szóló, 2004. évi CXL. törvény (Ket. tv.), amely 2005. november 1-jén lépett hatályba. A törvény alapján bármely állampolgár elektronikusan is intézheti a közigazgatási ügyeit. Ennek érdekében a közigazgatási intézmény kötelessége a megfelelő és biztonságos szolgáltatás kialakítása. Mindez – többek között – az alkalmazott számítástechnikai hardver elemeit és az azoktól elvárt üzemeltetési biztonságot, valamint az alkalmazandó szoftverek biztonságosságát is érinti.

A tesztsorozat célja az volt, hogy kompromisszumoktól mentes, a törvényeknek, szabványoknak és az interoperabilitásnak megfelelő, ún. „Ket. tv. kompatibilis”, összecsiszolt hardver- és szoftverkörnyezet együttese álljon rendelkezésre a közigazgatási alkalmazások számára.

A jelesre vizsgázott alkalmazások egyike, a magyar Polysys Kft. által fejlesztett CryptoSigno Interop 2.0.0 Java API. A tesztsorozatok a közigazgatásban elvárt funkciókat fedték le, mint például elektronikus aláírás, időbélyeg-készítés, stb. Az alkalmazás egyik és talán legfontosabb felhasználási területe a szerver oldali közigazgatási szolgáltatások kialakítása. A végrehajtási rendeletek nyíltan megkövetelik, hogy valamennyi közigazgatási eljárási cselekményt naplózni kell, mely naplónak át kell fognia a teljes ügyintézési folyamatot és le kell fednie az ügyintézők közötti utat. Ezeket a naplókat védeni kell a jogosulatlan hozzáféréstől, módosítástól, törléstől, de egyben ki kell mutatni a betekintési, módosítási és törlési eseményeket. Ennek az eszköze az elektronikus aláírások és hiteles időbélyegek együttes használata, az alkalmazásoktól megkövetelt minőségbiztosítás teljesítése mellett. A CryptoSigno Interop szerver oldalra optimalizált, GUI mentes üzemmódja hivatott ennek biztosítására.

A tesztelés során egy másik megoldás, termékkör is kiválóan vizsgázott, a szintén a Polysys által fejlesztett, időbélyegszerver, a Polysys TimeStamp szerver. Bármely közigazgatási esemény hitelességének, elbírálásának egyik legfontosabb szempontja a valós időpont meghatározása, ezért minden eseményt szabványos formájú időbélyeggel kell ellátni. A rendeletek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy közigazgatási intézmény saját, belső időbélyeg-szolgáltatással egyenértékű időjelzést alkalmazzon, tranzakciószámlázáson alapuló, piaci szolgáltatások igénybevétele helyett. Sikeres tesztek bizonyították az időbélyegszerver és a Sun speciális, kriptográfiai funkciókat megvalósító hardveres gyorsítókártya együttműködését. A fenti termék előnyeit különösen a közigazgatási szervezetek, az archíválással foglalkozó cégek vagy a kórházak lesznek majd képesek kihasználni.

A tesztelés, az eddig már számos hasonló folyamatnak helyet adó – AVNET Kft.-nél található – Sun APRC központban valósult meg. Az Avnet 2005 márciusában nyitotta meg budapesti APRC központját, ahol UltraSPARC-, valamint Opteron-alapú kiszolgálók és munkaállomások is megtalálhatók. A helyszínen a különböző platformú rendszereket technikai tanácsadók támogatásával lehet kipróbálni.

Azóta történt

Előzmények