Piacon az Intel nyakkendős PC-i

Tegnap óta megvásárolhatók az Intel áprilisban beharangozott üzleti platformjára, a vPróra épülő számítógépek – jelentette be a csipgyártó. A Dell, a Gateway és a Hewlett-Packard is felvette kínálatába az ilyen matricával ellátott vállalati PC-ket, amelyek legfőbb vonzerejeként azt emelik ki, hogy a speciális felügyeleti hardvernek köszönhetően jóval egyszerűbben tarthatók karban, és kevesebbet fogyasztanak, mint a korábbi masinák.

A vPro tulajdonképpen a noteszgépek piacán átütő sikert elérő Centrino platform sikerreceptjének alkalmazása az üzleti desktopok szegmensében – és az Intel reményei szerint legalább olyan kasszasiker lesz. A recept egyszerű: különálló alkatrészek helyett némi többletszolgáltatást nyújtó komplett termékcsomagokat (ez a platform) kell kínálni a gyártóknak, amelyeket így vagy úgy – például marketingtámogatással vagy kedvezményekkel – érdekeltté kell tenni azok felhasználásában. Ezzel biztosítható, hogy a processzor mellé a kiszolgáló infrastruktúra (csipkészlet, hálózati vezérlő) szállítója is az Intel lesz, nem pedig egy harmadik gyártó. Eközben a vásárlókat meg kell ismertetni az új márkanévvel.

A vPro esetében a csomagba az új Core 2 Duo processzor, a Q965 Express lapkakészlet, a 82566DM gigabites hálózati vezérlő, valamint az ún. Active Management Technology (AMT) és a több operációs rendszer párhuzamos futtatását lehetővé tévő virtualizáció (VT) került. A platform sajátos arculatát ez utóbbi kettő adja.

Az AMT révén akár úgy is lehet leltározni, vizsgálni és javítani a PC-ket, hogy kikapcsolt állapotban vannak, összeomlott az operációs rendszerük, netán elromlott a merevlemezük. Segítségével egy vírusfertőzött számítógép is izolálható, mielőtt a hálózaton keresztül kárt tehetne, ám arról is értesíthető a rendszergazda, ha a vírust már eltávolították. A virtualizáció több felhasználással kecsegtet, ezek egyike, hogy a PC-n kialakíthatnak egy különálló, a rendszergazdai feladatok elvégzésére szánt környezetet, amely védve van a felhasználók felől, egyúttal módot ad arra, hogy bizonyos karbantartási műveleteket a munka akadályozása nélkül hajtsanak végre.

A CNET News.com által megkérdezett elemző, Roger Kay szerint persze korántsem biztos, hogy ami működött a notebookoknál, működni fog az üzleti PC-knél is, mert lehet, hogy a vállalati informatikai vezetők nem esnek hanyatt egy divatos márkanévtől. Ám ha az Intel jól tudja kommunikálni a platform előnyeit – nem úgy, mint a szórakoztatóelektronikai márkának szánt Viiv esetében –, megismételhető lehet a Centrino sikere.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Dagad a HP-botrány

    A HP vezérigazgatója is bajba kerülhet, ha tudott arról, hogy illegális eszközöket használtak egy belső vizsgálatban.

  • Elbukott a HP elnöke

    A kaliforniai főügyész eljárást kezdeményezett a vállalat ellen a személyiségi jogok megsértése miatt.

  • Megtanult magyarul a Dell

    A PC-gyártó elkészült a konfigurációkat bemutató honlap teljes fordításával. Árak a forgalmazóknál.

  • Ébredezik az Intel

    Bár a számok nem jók, a piac szerint kilábalóban van a hullámvölgyből a chipgyártó óriásvállalat.

Előzmények