Messze a PDF az internet legveszélyesebb fájlkiterjesztése

A húsz legnagyobb kockázatot jelentő kiterjesztés között szerepel a .doc, a .ppt és a .txt is.

Az elmúlt év során egymillió gépre vetítve több mint 220,1 millió alkalommal – vagyis naponta több mint 600 ezerszer – jelezte a Panda Security mesterséges intelligenciával támogatott rendszere, hogy PDF fájl esetében olyan biztonsági résre bukkant, ami lehetővé teszi az aktuális gép vagy hálózat elleni rosszindulatú támadást – derül ki a vállalat friss összesítő anyagából [igen, a Panda Security is PDF formátumban linkelte a felmérést - a szerk.].

Az IT-biztonsági cég az általuk felügyelt gépeken összegyűjtött események alapján rangsorolta a kiterjesztéseket. Az említett számmal a PDF magasan vezeti a listát.

A dokumentumok tárolására alkalmas Portable Document Format (PDF) döntően annak köszönheti vezető szerepét, hogy alig akad olyan felhasználó, aki ne ismerné, ne használná. A fájlformátum ugyanis eszköz- és felbontásfüggetlenül alkalmas szövegek, ábrák és képeket tartalmazó dokumentum leírására. Ezeket a dokumentumokat ráadásul a keresők képesek indexelni, és bármely böngésző meg tudja jeleníteni. Népszerűségük mellett ugyanakkor számos esetben tartalmazhatnak érzékeny személyes adatokat is, így ezek védelme, különösen a GDPR rendelet életbe lépése óta, kiemelt fontosságú egy cég részéről.

„A szám különösen annak fényében rémisztő, hogy a Strategy Analytics tavaly közzétett becslése szerint 2019-ben az internetre kapcsolt eszközök száma meghaladta a 22 milliárdot. Ha ezt az adatot, illetve vizsgálatunk eredményeit vesszük alapul, akkor ez azt jelenti, hogy az elmúlt év során összesen 4840 milliárd olyan PDF kiterjesztés akadt a világhálón, amely kibervédelmi szempontból aggályosnak volt tekinthető. Ez félelmetes mennyiség, s ne felejtsük, hogy mindössze egyetlen kiterjesztésről van szó” – magyarázta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

A lista második helyén az ugyancsak irodai dokumentumként használt .odf fájl áll mintegy 178,1 millió, míg a harmadikon a .job kiterjesztés valamivel több, mint 60,2 millió alkalommal regisztrált biztonsági réssel. A listán olyan sokak által ismert kiterjesztések is felbukkannak, mint a hetedik helyre került .doc, a tizenötödik .ppt vagy a tizenhetedik .txt.

Előzmények