Moszkva nem hisz a Microsoftnak

Putyin elnök utasítására a teljes orosz államigazgatást, illetve az állami vállalatokat hazai szoftverekkel látják el.

A moszkvai városi vezetés úgy döntött, hogy a sok ezer önkormányzati számítógépen a Microsoft szoftvereit hazai fejlesztésűekre cserélik le, miután Vlagyimir Putyin elnök arra „kérte” az orosz állami szféra irányítóit, hogy mérsékeljék azt az informatikai függőséget, melyet az európai és amerikai programok használata idéz elő – írta meg helyi forrásokra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.

Első lépésként hatezer gépen a Microsoft Exchange Server és Outlook termékeit cserélik le a Rosztelekom (Ростелеком) szolgáltató levelezési platformjára – közölte Artyom Jermolajev, Moszkva városának informatikai vezetője. A folytatásban várhatóan körülbelül 600 ezer gépen és szerveren váltják ki az Office irodai csomagot egy új, az orosz Új Felhős Technológiák (Новые облачные технологии) nevű vállalkozás saját fejlesztésű programjával, a még gyakorlatilag tesztelés utolsó fázisában lévő a MojOfisszal (МойОфис), illetve tervezik a Windows lecserélését is.

Putyin elnök akkor hirdette meg a szoftvercsere programját, amikor a krími konfliktust követően az amerikai IT-vállalatok leállították fizetős szolgáltatásaikat Oroszországban. E függőség felszámolása érdekében a jelenleg 3 milliárd dolláros piacnak számító országból száműzni akarják az államigazgatásból többek között a Microsoft, az SAP és az Oracle termékeit. Ezzel párhuzamosan az elnök internetes tanácsadója – ahogy nevezni szokták: az „internetcár” –, a LiveInternet alapítója és vezetője, German Klimenko bejelentette, hogy az orosz internetes vállalkozások támogatása érdekében meg fogják emelni az amerikai technológiai vállalatok által fizetendő adót. Emellett jövőre feláll egy testület, melynek tagjai kormányzati szervezetek (többek között a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat, illetve a Főügyészi Hivatal), melynek feladata az átállás ellenőrzése és serkentése lesz.

Az orosz kormányzati szervek jelenleg közel 300 millió dollárnak megfelelő rubelt költenek külföldi szoftverekre évente, ennél kb. 30 százalékkal lenne olcsóbb az orosz programok alkalmazása – közölte Nyikolaj Nyikiforov kommunikációs miniszter az újságírókkal. Épp ezért a minisztérium összeállított egy közel kétezer orosz szoftverterméket tartalmazó listát, hogy az állami szervek és állami tulajdonú vállalatok átállását segítsék.

Moszkvában már korábban is történtek lépések ez irányban, amikor a városi kamerarendszer vezérlését a Cisco termékéről átállították egy hazai szoftverre, illetve az állami hírügynökség, a Rosszija Szevodnya, valamint a moszkvai regionális önkormányzat elhagyta az Oracle adatbázis-kezelőjét, és a nyílt forrású PostgreSQL-t állították munkába.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a híradást.

Azóta történt

Előzmények