Öregedő szoftverek migrációját vállalja a FreeSoft

Nem kisebb célt tűzött maga elé a FreeSoft Alkalmazás Migráció üzletága, mint hogy a világpiacról szerezzen vevőket technológiája értékesítéséhez. A szoftverek migrációja nem csupán "divatos" téma manapság az informatikában, hanem "pénz is van benne".

- Első hallásra kicsit fellengzősen hangzik, hogy a FreeSoft egyik szolgáltatásával mindjárt a globális piacot célozza meg. Van ennek alapja? - kérdeztük Vass Donátot, a társaság nemzetközi piacokért felelős kereskedelmi igazgatóját.

- Ha nem mondanánk meg konkrétan, hogy miről van szó, akkor talán tényleg túlzás lenne ilyen igényeket megfogalmazni, az alkalmazás migráció esetében azonban teljesen természetes, hogy nemzetközi értékesítésre törekszünk. A laikusoknak nyilván nem mond sokat a Legacy Modernization fogalma, pedig ez jelöli a mai informatika egyik legfontosabb folyamatát. A világ vállalatainál még mindig rengeteg régi céges számítástechnikai rendszer üzemel - 20-30 éves, mainframe-es környezetekről, Cobolban és más ősrégi programnyelveken írt szoftvermegoldásokról van szó -, amelyek cseréje egyre aktuálisabb. Ezek a technológiák Norvégiától Dél-Afrikáig, az USA-tól Brazíliáig mindenhol megtalálhatók. Ebből következik, hogy ha egy magyar cég olyan szakértelem, termékcsoport birtokában van, amellyel át lehet vezetni a vállalatokat régi rendszereiktől valamelyik korszerű technológiához, az ezt csak a nemzetközi piacon adhatja el.

- Oké, de belső piac híján hogyan jut eszébe itt valakinek ilyesmit kifejleszteni?

- A FreeSoft még a kilencvenes évek derekán alakította ki első saját migrációs technológiáját. Ez tulajdonképpen véletlennek is tekinthető, hiszen arról volt szó, hogy korábban az Ingres adatbázis-kezelő multi hazai disztribútora voltunk, s amikor az Oracle partnerévé váltunk, létrehoztuk az Ingres-adatbázis és a 4GL programnyelv Oracle/Forms környezetbe történő migrációját biztosító konverter eszközt. Ennek nyomán, illetve a piaci igényekre támaszkodva fejlesztettük ki hasonló konverter eszközeinket, melyek a DB2/Cobol, Informix, Adabas/Natural stb. rendszerekből teszik lehetővé az áttérést. Így alakult ki a FreeSoftnál az említett Legacy Modernizationnal kapcsolatos szakértelem.

- Továbbra sem értem, miért léptek tovább ezen az úton, ha nem volt e hozzáértésre itthon kereslet?

- Azért mert fő partnerünknek, az Oracle-nek, illetve a nagy, nemzetközi szinten tevékenykedő rendszerintegrátoroknak, a Siemens Business Servicesnek, a HP-nek stb. volt rá igénye. Az Oracle-nél például működik a Migration Technology Initiative, amelynek lényege, hogy az ilyen technológiák felkarolásával segítsen ügyfeleket szerezni a cégnek - tetszik, nem tetszik konkurens it-szolgáltatóktól elcsábítani a felhasználókat az Oracle-hez. A rendszerintegrátorok pedig olyan ügyfeleiket küldik hozzánk, amelyek szakértőt keresnek migrációs problémájuk megoldására. Emellett egyébként az interneten közölt információink alapján is kapunk alkalmazásmigrációs megkereséseket.

- Pestiesen szólva tehát kiderült, hogy pénz is van ebben a dologban. Ezért bízták a gondozását egy üzletágra?

- Régebben esetlegesen működtek a migrációs projektek - hasonlóan a FreeSoft egész tevékenységéhez. A szervezet átalakítása azt szolgálja, hogy áttekinthetően, világosan elhatárolt módon tudjuk vállalni az ilyen jellegű megbízásokat is. Erősen támaszkodni kívánunk a FreeSoft tavaly megnyílt németországi és hamarosan piacra lépő egyesült államokbeli irodájára, hiszen, mint ahogy erről már szó volt, ez a tevékenységünk szinte tisztán nemzetközi.

- Hogyan kívánnak hozzálátni a dologhoz? Felvesznek üzletkötőket, akik elkezdik hajtani az ügyfeleket?

- Nem, az alkalmazásmigrációs termékek és szolgáltatások alapvetően nem így kelnek el a piacon. Nem a végfelhasználót célozzuk meg, hanem továbbra is alapvetően rendszerintegrátorokon keresztül szerezzük az üzleteket. (Persze ettől még például németországi és amerikai képviseletünk feladatai közé tartozik a technológiai örökségükkel bajlódó vállalatok "becserkészése" is.) Keretszerződésünk van migrációs szolgáltatások nyújtására az Oracle-lel, valamint a Siemens Business Serviceszel - egy szóval ettől a fajta csatornától várjuk ennek az üzletágnak az ügyfeleit.

- Mire számít: a FreeSoft növekedésével hirtelen megugrik az alkalmazásmigráció iránt érdeklődők száma vagy csak szép lassan hömpölyög tovább az üzlet?

- Nem várok hirtelen fellendülést, inkább arra számítok, hogy szépen, fokozatosan kiforrja magát a dolog. Lassan beérnek a gyümölcsei a korábbi évek fejlesztéseinek, például a német képviselet is elkezd majd üzleteket hozni, ami minden tevékenységünkre jó hatással lesz. Ha váratlanul mégis sorban állnának a vevők az Alkalmazás Migráció üzletág irodájának ajtaja előtt, akkor sem kell sokáig várakozniuk, gyorsan rendelkezésre bocsátjuk a kiszolgálásukhoz szükséges kompetenciákat.

Komócsin Sándor

Azóta történt

Előzmények