OpenOffice.org 3.0 béta, csak tessék, letölthető

Még ki sem jött az OpenOffice.org 2.4 végleges változata (bár mára ígérték, de még mindig az RC6-nél tartanak, ha jól számoltam), egy fejlesztő és rajongó úgy döntött, hogy ideje megismerkedni a következő változattal, a 3.0-s verzióval. A jelenleg még talán inkább alfa-, mint bétaverziójú 3-asról Andrew Ziem készített képekkel bőven illusztrált bemutatót tavaly indított blogjában. Igaz, ahogy Ziem is felhívja rá a figyelmet, még sok minden változhat szeptemberig, amikorra ki szeretnék hozni a szoftver végleges változatát.

openoffice.org 3.0

Annyi rögtön látható, hogy a megjelenítés is változott valamelyest (más az üdvözlő képernyő), s egy úgynevezett Start Centerrel indul a program, ahol az alkalmazások között lehet választani. A szövegszerkesztőben lehetőség lesz a többoldalas szerkesztésre, a megjegyzések beszúrásának lehetőségét pedig alaposan átdolgozták. Az új verzió már támogatni fogja a Microsoft Office 2007 formátumait is. Komoly változáson esett át a táblázatkezelő megjelenítése is, például új beépített táblázatok érkeznek, s 256-ról 1024-re emelték a lehetséges oszlopok számát.

openoffice.org start

Vannak még hiányosságok, írja Ziem, de már dolgoznak például a PDF-konverteren, a PDF-fájlokba illeszthető dokumentumok lehetőségének megteremtésén stb.

A komolyan érdeklődőknek a szerző megadja bejegyzése végén azokat a helyeket, ahonnan az OpenOffice.org 3.0 fejlesztői bétája letölthető és kipróbálható. (Ez és ez két közvetlen link a sok közül.)

Azóta történt

Előzmények