Nyugodjanak le a szolgáltatók az 5G kapcsán!

A Cisco ausztrál technológiai vezetője szerint csúnya meglepetések érhetik azokat, akik a szabványosítás előtt ész nélkül fejleszteni kezdenek.

Kicsit le kéne nyugodnia a telekommunikációs szektornak az 5G fejlesztésekkel kapcsolatban, mert amíg a technológiát nem szabványosítják, jó eséllyel rengeteg pénzt dobnak ki az ablakon a vállalatok - nyilatkozta Kevin Bloch, a Cisco új-zélandi és ausztráliai technológiai vezetője a ZDNetnek.

Bloch azon a véleményen van, hogy bár szükséges és teljes mértékben érthető az operátorok bizonyítási vágya, azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy számos kockázata van a jelenlegi befektetéseknek.

Az előszabványok már elkészültek, de még bármi változhat, és túl sok irányba történik a fejlesztés jelenleg. Bloch szerint normális, hogy a TelCo cégek igyekeznek kiszolgálni ügyfeleiket, akik gyorabb internetre, nagyobb sávszélességre vágynak, de egy kicsit meg kellene nyugodni, és megvárni, merre halad a szabványosítás. Különben csúnya meglepetések érhetik a vállalatokat.

Bloch kiemelte, hogy amíg ez megtörténik, nyugodtan lehet az LTE-B kérdéskörével foglalkozni, mert szerinte ez egy "lenyűgöző technológia", viszont itt is problémát jelent, hogy például az Apple nem támogatja.

Ausztráliában, ahol a 4G képes készülékek 40 százaléka Apple gyártású, az egyik nagy helyi társaság, a Telstra azt jelentette be, hogy a teljes 4G hálózatán 2018-tól elindítja az LTE-B szolgáltatást az Ericsson segítségével. Csakhogy itt az ügyfelek majdnem a fele nem élvezi majd ennek előnyeit.

Azóta történt

Előzmények