Ha feltöröd a Pentagon oldalát, fizetnek érte

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma ma jelentette be, hogy nyílt versenyt hirdet: amennyiben magukat informatikailag felkészültnek érző emberek fel tudnak törni néhány, a minisztériumhoz tartozó honlapot, a sikeres támadók pénzjutalomban részesülnek.

A minisztérium tájékoztatása szerint hagyományteremtő szándékkal indították el a pilot projektet (Hack the Pentagon), melynek célja, hogy minél biztonságosabbá tegyék a nyilvánosan hozzáférhető oldalakat is.

Az ötletet bevallottan a magánszférából vették, ahol a magukra valamit is adó vállalatok azért alkalmaznak hackereket, hogy azok teszteljék az informatikai rendszereiket – vagyis hogy ők találják meg a biztonsági réseket, ne pedig bűnözők vagy kémek.

Hogy kik vehetnek részt a jövő hónapban induló programban, és a pályázók milyen feltételek mellett milyen díjakra számíthatnak, azt még nem véglegesítették, de több ezer pályázóval számolnak.

A Pentagonnnak egyébként megvan a maga tesztelési mechanizmusa, ahol (belső elnevezéssel) az ún. „vörös csapatok” próbálnak réseket találni, ám most ezt a folyamatot szélesebb körben is elérhetővé kívánják tenni. De az már most látszik, hogy akárki nem próbálkozhat: az biztos, hogy a pályázónak olyan amerikai állampolgárnak kell lenni, aki átesik egy átvilágítási folyamaton. Az is tudható már, hogy a Pentagon a kényes rendszerekhez nem engedi közel a hackereket, csakis a nyilvános oldalak – illetve a mögöttük álló szerverek – lesznek célpontok.

Előzmények