Jobb grafikus motorral érkezett a Chrome 18

Chrome-logóTegnap a böngésző stabil kiadásának fenntartott csatornában megjelent a Chrome 18-as (pontosan 18.0.1025.142-es) verziója. Az új főverzió kilenc biztonsági rést foltoz be, köztük olyanokat, melyeket a hónap elején rendezett Pwnium versenyen feltárt sebezhetőségek tanulmányozása közben fedeztek fel. A javított hibák felfedezőinek ezúttal összesen 12 ezer dollár jutalmat fizetett ki a Google.

Az új kiadás újításai a grafikus megjelenítéssel kapcsolatosak. Egyrészt bekapcsolták a Canvas2D hardveres gyorsítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megfelelő videokártyával rendelkező konfigurációkon a HTML5-alapú 2D-s grafikus megjelenítés, mint amilyet például egyes webes játékok használnak, jelentősen gyorsulhat. A GPU-gyorsítás a béta-csatornában már jó ideje elérhető volt, a stabil kiadásban azonban csak most vált alapértelmezetté.

Szintén a grafikus motor újdonsága, hogy a Google beépített a böngészőbe egy szoftveres WebGL-leképzeőt. A cég által licencelt SwiftShader technológia arra ad lehetőséget, hogy a gyenge GPU-val szerelt gépeken is biztosítva legyen a 3D-s webes alkalmazások alapját adó WebGL támogatása. Természetesen a szoftveres raszterizálás sosem nyújt olyan teljesítményt, mint a GPU-val megvalósított, de egyszerű 3D-s tartalmakhoz elegendő – írta a vállalat a blogjában. Az új kiadásban frissült a beépített Flash Player is (a 11.2-es verzióra).

A stabil Chrome 18 letölthető a böngésző weboldaláról, de a korábbi verziót használó rendszereken automatikusan települ. Aki ezt nem tudja kivárni, a Google Chrome névjegye menüpontra kattintva kézzel is elindíthatja a frissítést.

Előzmények