Nem kér segítséget az elítélt fájlcserélő

Amint arról beszámoltunk, az ügyében ítélkező esküdtszék 675 ezer dollár (körülbelül 125 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte azt a bostoni PhD-hallgatót, akit 30 zeneszám illegális megosztása miatt perelt be az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA. A 25 éves Joel Tenenbaum fellebbezést fog benyújtani az ítélet ellen, de ha nem jár sikerrel, kénytelen lesz csődvédelmet kérni – ismerte el.

A büntetés kihirdetését követően pénzadományok kezdtek el befutni a fiatal fizikus számlájára, az általa képviselt üggyel szimpatizálók úgy gondolták, hogy így teszik nyilvánvalóvá támogatásukat. Miután másfél nap alatt mintegy 2000 dollár gyűlt össze, Tenenbaum arra kérte az embereket, hogy ne adjanak neki pénzt. „Én osztottam meg zenét. Én akartam bíróság elé vinni az ügyet. A per ellenem irányult. Ez az én ítéletem. Senkit sem kérek arra, hogy segítsen. És senkit sem kérek arra, hogy fizessen azért, amit én vállaltam” – írja a weboldalán.

„Nem akarjuk, hogy a RIAA megkapja a pénzét annak ellenére, hogy én nem tudom kifizetni. Ennek a pénznek jobb helye lesz máshol” – teszi hozzá, közölve, hogy várhatóan a jogi képviseletét eddig ingyen ellátó teamnek ajánlja majd fel a befolyt összeget.

Tenenbaum a bíróságon elismerte, hogy a kérdéses 30 zeneszámot letöltötte és megosztotta a Kazaa fájlcserélő hálózaton. Azt is elismerte, hogy számos más fájlcserélő programot használt a vizsgált, 1999 és 2004 közötti időszakban, többek között a LimeWire-t, az iMesht, a Morpheust, a Napstert és az Audiogalaxyt. Az esküdtek bűnösnek találták szándékos szerzőijog-sértésben, és zeneszámonként 22 500 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték. A kiszabható maximum ilyen esetekben dalonként 150 ezer dollár.

Tenenbaum és ismert ügyvédje, Charles Nesson harvardi jogászprofesszor fellebbezni fognak, és kérik a bírság összegének csökkentését. Fő érvük az lesz, hogy a bíróság tévesen ítélte úgy, hogy a kérdéses fájlok megosztása túllépett a fair use, azaz a tisztességes felhasználás keretein.

Azóta történt

Előzmények