Negyedmilliárd euróra büntette a Qualcommot az Európai Bizottság

A Qualcomm 2009 és 2011 közötti piaci praktikáit négy éve kezdte el vizsgálni az Európai Bizottság, és arra kerestek választ, hogy a vállalat visszaélt-e piaci erőfölényével a 3G éra végén, illetve a 4G bevezetésének idején. Mint ismeretes nagyjából tíz éve számos szereplő próbált nagyobb részesedést elérni, kihasználva mobilnetre vonatkozó igény fokozódását. Ilyen volt például az Icera is.

Az Európai Bizottság úgy találta, hogy a Qualcomm a 2009-es és a 2011-es esztendők közepén áron alul értékesített UMTS modulokat a ZTE és a Huawei számára, amivel gyakorlatilag az volt a céljuk, hogy kiszorították versenytársakat. Az Icera neve konkrétan meg van említve ezen a ponton, a cég ugyanis nehezen tudott a Qualcomm mellett érvényesülni, és 2011-ben fel is vásárolta őket az NVIDIA, majd miután a zöldek is elbuktak az ultramobil piacon, a teljes üzletágat beszántották.

A nyomozás ideje alatt gyűjtött bizonyítékok alapján 242 millió euróra büntette az Európai Bizottság a Qualcommot, méghozzá a piaci erőfölénnyel való visszaélést szabályozó trösztellenes törvények megsértése miatt. A vállalat már jelezte, hogy tervezik a fellebbezés benyújtását a döntés ellen.