Munkamódszer lesz a fájlmegosztás?

Megkönnyíti a vállalatok alkalmazottainak csoportmunkáját, ha fájlmegosztó szoftverek segítségével közvetlenül, horizontálisan együttműködve szervezhetik meg munkájukat.

Felgyorsítja, rugalmasabbá teszi a csoportmunkát a vállalatoknál, ha a munkatársak - kihagyva a hierarchikus szinteket - a zenei fájlok megosztásakor használt programokhoz hasonló peer-to-peer (p2p) szoftverekkel lépnek kapcsolatba egymással. Különösen a nemzetközi hálózattal rendelkező társaságok vehetik hasznát annak, ha adott feladat megoldása nem igényli a vezetők koordinálását, hanem az érintett, illetékes alkalmazottak közvetlenül egymással beszélik meg a problémát és dolgozzák ki a megoldást. Ahogy a feladat egyes részletei fokozatosan feltárulnak, úgy egészülhet ki a csoport újabb szakértőkkel, akik hozzátehetik a maguk tudását a "kupaktanács" munkájához. Az eljárást az Egyesült Államok hadseregében dolgozták ki abból a célból, hogy könnyen, gyorsan, rugalmasan összehangolhassák az egymástól elszigetelt, kisebb egységek tevékenységét egy-egy katonai cél elérése érdekében. Azzal, hogy a harctéren működő csapatok közvetlenül együttműködnek egymással, kihagyva a központi irányításon keresztül történő hierarchikus egyeztetést, jelentősen, az Öböl-háborúban mért tíz óráról az afganisztáni bevetésekben esetenként tíz percre rövidült akcióik megtervezésének ideje. Ennek feltétele volt, hogy a katonai vezetők hagyják horizontálisan szerveződni az akciókban részt vevő egységeket - idézi a Financial Times John Aruillát, a kaliforniai Naval Postgraduate School információs hadviselésre specializálódott szakértőjét.

A nagyvállalatoknál hasonló eredményre, a túlzott vezetői kontroll csökkenéséhez vezethet a p2p-s módszerek bevezetése - állítja Craig Samuel, a HP Services vezető menedzsere. Dollármilliók takaríthatók meg, ha a megfelelő hozzáállással szervezzük meg együttműködésünket. A Napster megmutatta, hogy a világ legkülönbözőbb részein lévő egyének gyorsan összehozhatók egy közös célt követő csoportba - teszi hozzá. A központi szervereken keresztül történő kapcsolatteremtés ehhez képest nehézkes, időigényes, mivel a csoportok tagjainak felvétele túl sok adminisztrációt igényel, ráadásul gyakorlatilag lehetetlen bevonni a munkába cégen kívüli szakértőket. A HP szolgáltatási üzletágának munkatársai ma már úgy látnak hozzá feladataik megoldásához, hogy fájlmegosztó rendszerükön keresztül közvetlen kapcsolatba lépnek a szerte a világban dolgozó, adott részterülethez értő kollégáikkal, illetve külső szakértőkkel. Ehhez használt Groove nevű szoftverüket a massachusettsi Groove Networks szállította. A rendszer a p2p fájlmegosztáson kívül közvetlen üzenetküldési és csoportmunka-dokumentáló elemet is tartalmaz. Alkalmazásával Samuel szerint 60 százalékkal csökkentették a projektek végrehajtási idejét. Hasonló tapasztalatokat szerzett a vállalati fájlmegosztással a Lowe Partners Worldwide reklámügynökség, amelynek az új hirdetések elkészítéséhez különösen nagy szüksége van minden friss, kreatív ötletre.

Mivel a p2p együttműködés kinyitja a vállalat kapuit a külvilág előtt, felmerül a biztonság problémája. A Groove programja 192 bites titkosítással igyekszik elejét venni, hogy illetéktelenek is belehallgathassanak a munkatársak közötti, sokszor vállalati titkokat tartalmazó kommunikációba. Ugyanakkor ez a biztosítás azt is lehetővé teszi, hogy akár egy kávézóból, vezeték nélküli (Wi-Fi) kapcsolaton át lépjen be valaki a csoportba.

Bár a katonai alkalmazást viszonylag lassan követi az új módszer polgári felhasználása, a gyors reagálást igénylő modern piaci viszonyok bizonyára felgyorsítják a folyamatot. Szemben a húsz évvel ezelőtti merev struktúrákkal, ma olyan munkacsoportokra van szükségünk, amelyek gyorsan, függetlenül dolgoznak, de tevékenységük mégis összhangban marad a vállalati célokkal. Kívülről talán anarchikusnak tűnik az ilyen teamek munkája, közelről nézve azonban látszik, hogy szó sincs erről - állítja Craig Samuel.

(*) Egy Kanadában nemrégiben végzett felmérésben azt találták a kutatók, hogy egyes cégeknél a komputerek 77 százalékára telepítettek zeneletöltést szolgáló fájlmegosztó szoftvert. Ez az ismert jogi és munkafegyelem-problémák mellett két ok miatt baj. Az egyik az, hogy rajtuk keresztül a p2p-re specializálódott vírusok egész hadserege, legalább 150-féle kórokozó törhet be a vállalati it-rendszerekbe. A másik, hogy a p2p óriási átviteli kapacitásokat köthet le. Ha például filmeket tölt le valaki, az akár a cég rendelkezésére álló sávszélesség felét is elviheti.

Azóta történt

Előzmények