A Mozilla és a Google újabb hároméves szerződést kötött

A Mozilla megújította a Google-lal kötött szerződését, s ez azt jelenti, hogy a második legnépszerűbb böngészőben, a Firefoxban 2011 novemberéig továbbra is a Google keresője szerepel alapértelmezettként – írta meg blogjában Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője.

A Firefox 2005 júliusa óta használja a Google eszköztárát, s a két cég legutóbb 2006-ban kötött egy kétéves szerződést, mely az idén novemberben jár le. E megállapodás roppant fontos a Mozillának, mondhatni életbevágó, mivel – a nyilvános, 2006-os adatok szerint – a vállalat 67 millió dolláros bevételének 85 százaléka, 57 millió dollár származik a Google-tól. Ennek ellenére Mitchell Baker tavaly azt nyilatkozta – amikor erre az erős pénzügyi függőségre újságírók rákérdeztek, valószínűleg a Microsoft–Yahoo! násztánc eseményeitől nem függetlenül –, hogy rengeteg energiát és időt öltek abba, hogy a Google számára világossá tegyék: bármennyire előnyös is a Mozilla számára az együttműködés, ha a függetlenség legkisebb csorbulását tapasztalják, azonnal felmondják a megállapodást.

Az elmúlt két évben – nem kis mértékben az új Firefox-verzió professzionális kampányának köszönhetően – a Firefox részesedése a világ böngészőpiacán 11,8 százalékról 19,2 százalékra emelkedett.

Azóta történt

Előzmények