Mobiltelefon GSM, Bluetooth és WLAN technológiákkal

A brit kutatók azt szeretnék bebizonyítani, hogy mobiltelefonálni nem csak a GSM-hálózaton, de a WLAN és a Bluetooth segítségével is lehet. A felhasználók számára az egyáltalán nem elhanyagolható előnyt az eddigieknél jóval olcsóbb kapcsolási és telefonálási díjak jelentenék.

A Blue-Phone-Systems első tesztjeiben az Ericsson Bluetooth-mobiltelefonjait használják fel. Ahhoz, hogy a Bluetooth technológia segítségével telefonálhassunk, mind a mobiltelefonunknak, mind pedig az Access Pointnak támogatnia kell az úgynevezett CTP-t (Cordless Telephony Profile). Ám már erre is van megoldás, mégpedig a Norwood Systems nevű vállalat CTP-szoftvere, az EnterpriseMobility. Nem csoda, ha ezt a programot már használják is a British Telecom Blue-Phone-Systems rendszerének kishatótávolságú tesztjein. A Norwood egy klienst is kínál a Symbian Smartphone-ok számára, amely jelenleg egy Sony Ericsson P800-ason működik kísérleti jelleggel.

A jövő tehát mindenképpen a vezetéknélküli technológiáké, a kérdés csak az, hogy a Bluetooth kínálta lehetőségek - amelyet már eddig is számos gyártó integrált a termékeibe - mikor lesznek igazán kihasználva.