Díjat kaptak a miskolci egyetemisták a kínai szuperszámítógépes versenyen

Nemrég számolt be arról az IT café is, hogy az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC) és az INSPUR csoport által rendezett versenyre – ahová az idén öt kontinens 150 egyeteméről neveztek informatikus-hallgatók csapatai – a mickolciak egyedüli európai csapatként kerültek a legjobb 16 induló közé.

Az egyetem tegnapelőtt közölte, hogy a döntőben a Miskolci Egyetem csapata „First Prize” kategória díjat kapott, amelynek rangját mutatja, hogy azonos díjazásban részesült az amerikai MIT csapata, valamint a Boston University, a Northern University, továbbá az oroszországi Ural Federal University, egy thaiföldi, illetve több kínai egyetem informatikus csapata.

Az ASC 2015. évi versenyének abszolút első helyezettje a kínai Tsinghua University csapata lett.

Nehezített pályán

Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének tanára, egyben a csapat szakmai vezetője a közleményben hangsúlyozza, hogy az elért eredmény azért is kimagasló, mert idehaza más hardverrendszereken történt a felkészülés, így a diákok az ötnapos versenyen gyakran 12-14 órát is dolgoztak egyhuzamban.

„A kínai Taiyuan Műszaki Egyetemen megrendezett döntőben az idei feladat egy mini szuperszámítógép felépítése, egy olyan hardver- és szoftverkörnyezet kialakítása volt, amelyben tudományos számításokat végző alkalmazások a lehető leghatékonyabban futtathatók úgy, hogy a rendszer fogyasztása ne haladja meg a három kilowattot. – nyilatkozta Vincze Dávid.

Miskolci Egyetem szuper-számítástechnika csapatának tagjai: Flaskó László (III. évf. műszaki informatikus), Klusóczki Dávid (III. évf. műszaki informatikus), Maradics Zoltán (III. évf. programtervező informatikus), Pető Albert (I. évf. mesterszakos műszaki informatikus), Palkó Dániel (III. évf. programtervező informatikus)

Azóta történt

Előzmények