Sokba fáj a Microsoftnak a termékaktiválás

Windows XP aktiválásFordulat következett be abban a szabadalombitorlási perben, melyet a Microsoft ellen indított hat évvel ezelőtt egy szoftverek másolásvédelmével foglalkozó ausztrál cég egyesült államokbeli leányvállalata. A Rhode Island-i körzeti bíróság tegnap – korábbi, gyorsított eljárás során meghozott határozatát felülírva – a felperes Unilocnak adott igazat, és 388 millió dollár (sic!) megfizetésére kötelezte a redmondi szoftvervállalatot. Ez a duplája az Uniloc által megjelölt kárösszegnek.

Az 1992-ben Ausztráliában alapított cég kezdetben szaklapokhoz adott szoftverek védelmével foglalkozott, és a 90-es évek közepén szabadalmaztatott egy olyan technológiát, amely a számítógépek hardverjellemzői alapján egy egyedi azonosítót („ujjlenyomatot”) generál, amellyel az adott konfigurációhoz köthető a szoftver használati joga. Az Uniloc szerint ezt az eljárás használja a Microsoft – anélkül, hogy joga lenne rá – a Windowsok és az Office-ok termékaktiválásakor.

A vállalat 2003-ban, amerikai kirendeltsége megnyitását követően perelte be a redmondi szoftveróriást. A Rhode Island-i körzeti bíróság tavaly gyorsított eljárásban hozott határozatában elutasította a beadványt, az Unlioc azonban fellebbezett, és a fellebbviteli bíróság az ügy rendes tárgyalására utasította az elsőfokú bíróságot. Amely most kimondta: a Microsoft termékaktiválási megoldása sérti a kérdéses szabadalmat.

A Microsoft fellebbezni fog az ítélet és a fájdalmas összegű kártérítés ellen. „Rendkívül csalódottak vagyunk. Meggyőződésünk, hogy nem követtünk el szabadalomsértést, a kérdéses szabadalom pedig érvénytelen, ezért a kártérítés megítélése sem jogilag, sem tényekkel nem támasztható alá” – közölte a cég szóvivője. Az Unlioc ügyvédje, Paul Hayes ugyanakkor Dávid Góliát feletti diadalához hasonította az esetet: „Hat éve küzdenek a Microsofttal, az óriással, és lám, végül győzött az igazság.”

Azóta történt

Előzmények