Messenger-embargót hirdetett a Microsoft

Meglepő lépésről számoltak be a lapok a múlt hét végén: a Microsoft elérhetetlenné tette népszerű azonnali üzenetküldőjét, a Windows Live Messengert öt országban: Szíriában, Kubában, Iránban, Szudánban és Észak-Koreában, mivel ezekkel az államokkal szemben „az Egyesült Államok szankciókat alkalmaz".

A Microsoft szóvivője a sajtónak röviden a következőket nyilatkozta: „A Microsoft nem működteti tovább az Instant Messenger szolgáltatásokat néhány olyan országban, melyekkel szemben az Egyesült Államok szankciókat alkalmaz. E szankciók részleteiről az USA Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonok Ellenőrzéséért Felelős Hivatalának [OFAC – Office of Foreign Asset Control] weboldalán olvashatnak." Ezen az oldalon az OFAC képviselői kifejtik, hogy a megszorítások és tiltások azokat az országokat, rezsimeket, terroristákat, nemzetközi kábítószerkereskedőket érintik, melyek kapcsolatba hozhatótak a tömegpusztító fegyverek elszaporodásával, illetve más olyan tevékenységekkel, melyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, az Egyesült Államok külpolitikáját, illetve gazdaságát.

Az érintett felhasználók a program indításakor a következő üzenetet kapják: „810003c1: We were unable to sign you in to the .NET Messenger Service".

A hirtelen döntés okairól egyelőre még nem szivárogtak ki információk, s a többi amerikai óriáscég (Google, Yahoo!) egyelőre még továbbra is nyújtja hasonló szolgáltatásait ezekben az országokban.

Az itp.net gyors vizsgálatot végzett, s azt tapasztalták, hogy például a blokkolt Szíriában a felhasználók egyszerűen átállították a régiót a Live-fiókban, s újraindítás után tovább használják a szolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények