Megválhat az ARM-tól a SoftBank?

Még a 2016-os esztendő közepén jelentkezett be az ARM-ért a japán SoftBank, és az akvizíció végül meg is valósult 32 milliárd amerikai dollárért cserében. A megvásárolt portfólió azóta valószínűleg többet is ér, így megérhette a befektetőcsoportnak kihasználni a Brexit körüli gazdasági hatást, viszont a The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a SoftBank most inkább eladná a divíziót, vagy tőzsdére vinné azt.

A fentebb linkelt riport szerint jelenleg kérdéses az érdeklődés egy efféle akvizíció iránt. Egyrészt az ARM divízió nagyon sokba kerülne, így kevés cég engedhetné meg magának, másrészt a vállalat alapvetően a licencelésre építi a működési modelljét, vagyis viszonylag könnyen megvásárolhatók a szellemi tulajdonai. Utóbbiak licencelése egyszerűen nem csak olcsóbb, de kevésbé kockázatos is, mint a teljes céget felvásárolni.

Elképzelhető, hogy a SoftBank csak megszellőztette ezt a lehetőséget, miután az Apple bejelentette, hogy ARM-ra váltanak az egyes Mac gépeken. A cupertinoi cég pont azon kevesek egyike, amely képes lenne sok pénzt fizetni az ARM divízióért, de nagyon kétséges, hogy az Apple-t érdekli-e egy ilyen üzlet. Az alternatív megoldásként felmerült elsődleges részvénykibocsátás reálisabb alternatíva, ez ugyanis csak annyit jelent, hogy a SoftBank az üzletágat a nyilvános tőzsdére viszi.