Megjelent a magyar nyelvű Office XP

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) térségének elnöke a Microsoft Magyarország nagyszabású rendezvényén, majd az ezt követő sajtótájékoztatón jelentette be az Office XP, a Microsoft legújabb irodai alkalmazáscsomagjának magyar verzióját.

A Microsoft Magyarország délelőtti rendezvényén rendhagyó, különleges show keretében ismertette meg ügyfeleivel, partnereivel és a sajtó képviselőivel az Office XP újdonságait. A bemutatóra írt "Rendszergazda kerestetik" c. színdarab valóságos sztárparádéval és sok-sok humorral fűszerezve varázsolta a színpadra az Office XP világát.

A nagyszabású esemény második részében Kőnig Tibor és Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország rendszermérnökei a termék új és továbbfejlesztett szolgáltatásain túl bemutatták az első magyar nyelvű intelligens címkéket (Smart Tags) is. A Microsoft Magyarország azon négy közepes és nagyvállalati ügyfele is bemutatkozott, amelyek már elkötelezték magukat az Office XP mellett.

A rendezvényt követő sajtótájékoztató keretében Jean-Philippe Courtois átadta a Microsoft és az IAESTE Hungary - MME által közösen szervezett "Big JUMP" Internetes diákverseny kilenc győztesének díját, egy-egy darab magyar nyelvű Microsoft Office XP szoftvert. Az Internetes versenyen több mint 30 000 felsőoktatásban tanuló diák vett részt.

[B]Magyar Office XP: már a viszonteladóknál!

Az Office XP már elérhető a Microsoft Magyarország valamennyi viszonteladójánál. A dobozos termék Standard és Professional verziókban kapható, mennyiségi licenc konstrukciókban (Open, Select) Standard, Professional és Professional+Frontpage verziók közül választhatnak a felhasználók, OEM konstrukcióban pedig Small Business és Professional+Publisher verzióban lesz kapható a termék.


Az Office XP fontosabb újdonságai

SharePoint Team Services
Az Office XP-ben megtalálható SharePoint Team Services révén a munkacsoportok munkafolyamataikat és tevékenységüket egy beépített website megoldással menedzselhetik, amely a munkacsoportok számára könnyen elkészíthető web-alapú munkafelületet jelent. Általa könnyebbé, rugalmasabbá, gyorsabbá és mindenekelőtt hatékonyabbá válnak a munkafolyamatok. Az új, e-mail-alapú dokumentumkezelési és jegyzetelési technológiák révén egyszerűbbé válik a több helyen tárolt információk elérése.

Dokumentum helyreállítás (Document recovery)
Az Office XP biztonsági hálót fon a felhasználó munkája köré. Arra az esetre, ha bekövetkezne egy hiba, az új dokumentum-helyreállítási funkció automatikusan mentést készít az aktuális munkákról, és a munka folytatása érdekében a dokumentum elmenthető és helyreállítható. Így az elvégzett munka sosem vész kárba. További védelmet biztosít a Word, Excel és Power PointŽ automatikus helyreállítás funkciója, mellyel a dokumentumok meghatározott időközönként automatikusan menthetők.

Intelligens címke (Smart tag)
Az intelligens címke egy testre szabható, dinamikus tartalomfelismerő szolgáltatás, mely a felhasználó munkáját segíti a tartalomhoz kapcsolódó kiegészítő információk és probléma megoldási lehetőségek felmutatásával, s egyben lehetővé teszi a kapcsolódó információk gyors elemzését is. A magyar fejlesztők nagy lelkesedéssel fogadták az Office XP ezen új szolgáltatásának megjelenését, hiszen ez a vállalatok számára az irodai alkalmazáscsomag testreszabási lehetőségeinek valóságos tárházát kínálja. A programozók olyan speciális intelligens címke alkalmazásokat szállíthatnak a gazdálkodó szervezetek számára, melyek szorosan integrálják az Office XP-t a weben található információkhoz, vállalati adatforrásokhoz és más desktop alkalmazásokhoz.

Az Office XP mint fejlesztői platform
Az intelligens címkék az Office XP programcsomag alkotóelemei, melyek bizonyos típusú adatok felismerésére szolgálnak. Használatuk könnyen kiterjeszthető a webböngészőkre vagy más irodai alkalmazásokra is. Amikor meghatározott felépítésű adatokat, például nevet, címet vagy tőzsdei árfolyamot észlelnek, ikonjuk diszkréten megjelenik a képernyőn az adatokhoz illő műveletek választékával. Ezáltal az intelligens címkék még inkább a konkrét helyzetekhez idomítják a munkakörnyezet. Az intelligens címkék segítségével külső alkalmazások megnyitása nélkül érhetők el az Interneten és a vállalati alkalmazásokban található információk.

A magyar nyelvű intelligenscímke-fejlesztésekről
A negyedévvel ezelőtt kiírt magyar intelligens címke fejlesztői pályázat beérkező munkái közül hat cég termékeit használhatják már most vagy a közeli jövőben az érdeklődők. Az Office XP bemutatkozó rendezvényén a Scala Business Solutions, a MorphoLogic Kft., a Megatrend 2000 Rt., a Profilax AGM Kft., a Frankensoft Contraire Informatika és az A-CAT Kft. Precíz Szoftver Stúdiójának intelligens címke megoldásait ismertette a Microsoft Magyarország.

Magyar fejlesztésű intelligens címkék

A Scala Business Solutions N.V. vevőnév-felismerő felismeri a Scala back-office rendszer vevőtörzsében szereplő vevők nevét.
A MorphoLogic szótőfelismerője lehetővé teszi, hogy más intelligens címkék a magyar szavakat bármely toldalékolt alakjukban is felismerjék.
A BKPLUSS partnerinfó címke a Megatrend 2000 B.Könyv+ rendszerben fellelhető partnerek neve alapján beilleszti az aktív dokumentumba az adott partner összes fontos adatát.
A PROFILAX Kft. intelligens címkéje felismeri a Wordhöz készített iktatóprogramban (ÜgyMenedzser) tárolt ügyfeleket.
A Frankensoft forgalmi rendszám felismerő felismeri a képzeletbeli gépjárműflotta-, javítás-, költség- és útnyilvántartó programcsomaggal tárolt forgalmi rendszámokat, beszúrja a dokumentumba vagy megjeleníti a gépjárművek adatait.
A Frankensoft részvényfelismerő felismeri a WinStock részvénynyilvántartó programcsomaggal tárolt részvényesek azonosítóit, beszúrja vagy megjeleníti azok adatait, valamint az adott részvényeshez tartozó részvénysorszám-sorozatokat.
A Frankensoft településfelismerő felismeri Budapest kivételével valamennyi magyar település nevét, és megjeleníti vagy beszúrja a dokumentumba azok irányítószámát, vagy megnyitja az adott település (feltételezett) honlapját. Ha a szövegben az irányítószám szerepel, az intelligens címke megtalálja a hozzá kapcsolódó település nevét. Két, egymástól kötőjellel elválasztott helység esetén pedig megadja és a dokumentumba szúrja azok távolságát.
A Frankensoft törvényszám felismerő felismeri a Magyar közlönyben, 1990-2000. évben és a 2001. évben 2001 júliusáig megjelent törvények és országgyűlési határozatok megadott formátumú sorszámát, beszúrja a dokumentumba azok címét, megjeleníti adataikat, vagy megnyitja az adott törvény, országgyűlési határozat honlapját.
Precíz élelmiszerösszetevő-felismerő
Az A-CAT Kft. Precíz Szoftver Stúdiójának intelligens címkéi felismerik a kb. 700 leggyakoribb magyar élelmiszer nevét, és megjelenítik egyes bennük megtalálható összetevők mennyiségét az Internetről.
Precíz színkódfelismerő
Az intelligens címke felismeri a Pantone Spot színskála megnevezéseit, és megjeleníti a hozzájuk tartozó színt az Internetről.

[Microsoft sajtóanyag]

Azóta történt