Megalakult a 8K szövetség, de ez önmagában kevés lesz a sikerhez

Négy nagy tv gyártó, a Samsung, a Panasonic, a TCL, a Hisense kiegészülve a panelgyártó AU Optronics-szal, bejelentette, hogy megalakította a 8K Szövetséget. A szervezet céljai között szerepel, hogy népszerűsítse a 8K felbontást, kiemelje ennek előnyeit, emellett, hogy kommunikációval segítse a 8K termékek értékesítését, hogy natív 8K tartalmat biztosítson a tagoknak, illetve, hogy segítsen a külső szereplőknek a 8K felbontású anyagok előállításában.


[+]

Egy logót már sikerült megalkotni, amely a tervek szerint azokra a tévékre kerülhet majd rá, amelyek megfelelnek a 8K szövetség előírásainak. Egyelőre a konkrétumok még hiányoznak, de azt lehet tudni, hogy ezek a feltételek érintik majd a felbontás mellett a televíziókba épített hardver teljesítményét, a támogatott kodekek körét, és a tervek szerint a rendszer nagyjából úgy működik majd, mint VESA displayHDR minősítő rendszer.

Ez szép és jó, viszont a szövetségből hiányzik néhány fontos résztvevő. Egyrészt például az olyan cégek, mint a Sharp, az LG és a Sony, akik már hamar nyilvánvalóvá tették, hogy kulcsszerepet kívánnak játszani a 8K megjelenítők paicán is. Még fájóbb a tartalomszolgáltatók, a nagy stúdiók, és az olyan feltörekvő netes óriások, mint a Netflix és az Amazon távolléte. Nélkülük ugyanis elképzelhetetlen a 8K áttörése, hiszen, ha nincs mit nézni, akkor az emberek nem fognak 8K megjelenítőket vásárolni.

Azóta történt