Már egy éve működik a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer

Egy éve 2014. július 1-én indult el a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. országosan egységes közterületi mobilparkolási rendszere. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) részét képező mobilparkolási platformon a 2014. évi indulás óta 16,8 millió parkolási tranzakciót, 5,6 ezer  HU-GO viszonylati-jegy és 1,1 millió elektronikus autópálya-matrica vásárlást hajtottak végre a felhasználók, melynek értéke megközelítette a 11,5 milliárd forintot.

Tavaly július 1-én kezdte meg működését az országosan egységes közterületi mobilparkolást kínáló Nemzeti Mobilfizetési Rendszer. A legtöbb parkolási üzemeltető esetében nőtt a mobilfizetésből származó forgalom úgy, hogy esetükben sem a parkolóhelyek száma, sem a várakozási díjak nem emelkedtek mely azt mutatja, hogy jelentős felhasználói igény van a készpénzkímélő parkolási díj megfizetésére szolgáló szolgáltatás iránt. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. egy éve 6 viszonteladóval indította el a rendszert, amely ma 14 partner ügyfeleit szolgálja ki. Egy év alatt összesen 17,9 millió tranzakciót rögzítettek.


(forrás: Nemzeti Mobilfizetési Rendszer) [+]

A Magyar Kormány stratégiai programjaiban célul kitűzött közforgalmú közlekedés megújítására és az „ugyanazon elektronikus igazolással” igénybe vehető, teljes átjárhatóságot biztosító elektronikus viteldíj‐fizetési rendszer bevezetésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által koordinált Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) az egész országra és a közforgalmú közlekedés minden formájára kiterjedő megoldást nyújt. A NEJP két pilot rendszere és ezek próbaüzeme várhatóan 2016. tavaszán valósul meg, az országos rendszer bevezetésének tervezett időpontja 2017. január 1. A NEJP bevezetéséről és a várható fejlesztésekről korábban az IT café is beszámolt.

Azóta történt

Előzmények